Sondaj IRES: Unul din şase români se simte urmărit, iar unul din 10, ascultat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14% din români se simt urmăriţi de SRI sau Poliţie, iar 3% cred că sunt filaţi de detectivi particulari, potrivit studiului "Analize de percepţie a unor riscuri de securitate şi respectarea unor drepturi cetăţeneşti", realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Potrivit cercetării sociologice realizate de IRES, un sfert dintre respondenţi nu se simt liberi, pentru că au un nivel de trai scăzut sau le sunt ascultate telefoanele.

Per ansamblu, percepţia este că drepturile şi libertăţile civile sunt respectate în România: 91% spun că au dreptul la liberă circulaţie, 85% cred că se respectă dreptul la vot, iar 81% sunt convinşi că se respectă dreptul la liberă exprimare.

Procente mai mici înregistrează respondenţii care cred că românii sunt egali în faţa justiţiei (57% din intervievaţi) şi cei care sunt de părere că se respectă dreptul la un trai decent (52%).

Studiul constată o creştere uşoară a încrederii în instituţiile statului, singura unde trendul este de diminuare fiind Jandarmeria, poate şi din cauza protestetelor din ianuarie - februarie (procentul celor care au încredere în Jandarmerie a scăzut uşor, de la 46 la 44%, în martie 2012, comparativ cu decembrie 2011).

14% dintre respondenţi declară că se simt urmăriţi, de SRI (37% din totalul lor), de Poliţie (29% din ei), sau de către detectivi particulari (3% din totalul care au impresia că sunt filaţi).

Doi din trei intervievaţi au o părere bună sau foarte bună despre Teodor Meleşcanu (noul director al SIE), iar 45%, despre şeful SRI, George Maior.

Recordurile negative la încredere sunt consemnate în dreptul Parlamentului, doarunul dintr-o sută de români având foarte multă încredere în această instituţie.

Ceva mai bine stă Guvernul, cu doar 2% din intervievaţi declarând că au foarte multă încredere în Cabinetul Ungureanu.

Încrederea în Parlament
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite