Softul care bagă spaima în Laura Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Vest Timişoara a cumpărat un program care, conectat la Internet, poate scoate în evidenţă pasajele „împrumutate" din lucrările de doctorat sau de masterat.

Instituţia bănăţeană a plătit pentru acest soft doar 100 de dolari, iar abonamentul costă 15 dolari pe an. Accesul la softul antiplagiat este permis tuturor membrilor comunităţii academice a Universităţii de Vest din Timişoara, de la toate cele 11 facultăţi. Este şi softul care, aplicat la lucrarea de doctorat cu bucluc a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, ar putea arăta dacă lucrarea sa este un plagiat. 

Verificarea tezei nu ţine însă de competenţa Universităţii de Vest, chiar dacă Laura Codruţa Kovesi şi-a susţinut lucrarea la Timişoara şi l-a avut ca îndrumător pe Viorel Paşca, profesor doctor în cadrul UVT. 

Proceduri pentru soft

„Avem în dezbatere această situaţie, însă noi nu putem acţiona de capul nostru. Tehnic se poate verifica, nicio problemă, însă titlul de doctor i-a fost acordat de o comisie a Ministerului Educaţiei, iar doar o comisie de acolo i-l poate retrage. Dacă ar fi fost angajat al nostru sau dacă o comisie de la Universitatea de Vest i-ar fi acordat titlul de doctor, atunci da, am putea analiza lucrarea. Însă aşa, nu avem dreptul, rezolvarea acestei probleme este de competenţa Ministerului Educaţiei", a declarat 

Marile Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.Unul dintre primii „cobai" a fost unul dintre doctoranzii din anul trei de la Finanţe. „Softul ne arată exact care sunt părţile copiate, precum şi sursele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite