Sociolog rom: Un eventual liceu romani, „o formă gravă de segregare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sociologul Marian Daragiu consideră că decizia de înfiinţare a unui liceu romani este o formă gravă de segregare care va duce decât la izolarea tinerilor romi, nicidecum la integrarea lor, aşa cum susţin iniţiatorii proiectului acceptat în şedinţa de ieri a Coaliţiei.

De la toamnă, în Sectorul 5 din Capitală ar putea exista primul liceu romani din ţară. Decizia s-a luat în şedinţa de luni a Coaliţiei, cea în care s-a purtat şi discuţia finală pe marginea predării în maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş. 

Ideea unui liceu romani datează de vreo doi-trei ani, a explicat deputatul Varujan Pambuccian, care insistă că nu există absolut nicio legătură între universitatea în limba maghiară şi viitorul liceu din sectorul 5. „Ce-i drept, faptul că ideea a fost acceptată foarte repede în Coaliţie a fost o surpriză plăcută”, recunoaşte Pambuccian.

„O formă gravă de segregare”

Marian Daragiu, sociolog şi totodată activist rom, crede exact contrariul: „Salutăm interesul Guvernului pentru comunitatea romă, însă regretăm că suntem prinşi astfel în conflictul din Coaliţia de guvernământ”.

Daragiu este convins că decizia s-a luat tocmai în contextul discuţiilor aprinse purtate în Coaliţie pe subiectul predării în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu-Mureş.

Asta e o mare greşeală, în opinia sociologului: „Să nu ne compare pe noi cu minoritatea maghiară. Pentru incluziune este nevoie de clase mixte, unităţi separate nu fac decât să-i izoleze pe copii romi”.

În opinia sa, eventualul liceu romani ar fi "o formă garvă de segregare".

Alianţa Civică Democrată a Romilor  (ACDR), în care activează şi Daragiu, „consideră că este important ca elevii romi să înveţe alături de colegii lor români, maghiari şi de alte etnii. Astfel se pregătesc pentru o integrare socială, economică şi culturală armonioasă”, potrivit unui comunicat primit la redacţie.

Liceu în limba română

Liceul ar putea fi deschis, în toamnă, într-o cazarmă dezafectată din Sectorul 5 care nu a fost încă identificată.  Se va preda în limba română, dar vor exista cursuri de limba şi de civilizaţia romani.

Autorităţile vor asigura cel puţin o masă caldă pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite