JR de România, o viaţă ca-n filme

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Alexandru (al doilea din stânga) a fost vizitat, în 1999, de actorul Larry Hagman, interpretul lui JR Ewing
Ilie Alexandru (al doilea din stânga) a fost vizitat, în 1999, de actorul Larry Hagman, interpretul lui JR Ewing

Ilie Alexandru a aruncat cu portocale pe străzi, a împărţit 1.000 de sticle de şampanie în Maternitate şi s-a plimbat cu trăsura prin cartierul ţigănesc. Fostul miliardar de carton al Bărăganului, Ilie Alexandru, care a murit vinerea trecută în urma unui atac cerebral, şi-a trăit viaţa într-un mod excentric.

Ilie Alexandru avea în buzunar doar 80 de dolari în momentul în care a început să pună bazele imperiului „Hermes". Şi-a pus bazele averii făcând bişniţă cu diferite produse aduse din Turcia, Ungaria sau Grecia. Portocalele, blugii şi ciocolatele importate erau apoi vândute „La scări", prima consignaţie deschisă vreodată în Slobozia.

Oamenii erau încântaţi că aveau de unde să-şi cumpere produsele pe care le vedeau doar la televizor. Apoi, consignaţia a fost botezată „Hermes", nume ce-n timp a devenit un brand. În 1991, Ilie Alexandru era pe locul al doilea în topul miliardarilor din România, cu o avere estimată la 1,7 milioane de lei.

A aruncat portocale pe străzi

Voia să demonstreze tuturor, cu orice ocazie, că banii înseamnă putere. În ajunul Crăciunului din 1990, miliardarul s-a urcat într-o limuzină şi a aruncat cu portocale pe străzile din Slobozia. În timp ce adunau fructele, oamenii îl aplaudau pe cel care le făcea astfel „un bine" în prag de sărbătoare.

„Domnule, îmi aduc aminte că a venit cu o maşină neagră şi a aruncat portocale pe stradă. Apoi, s-a dat jos, a mers pe stradă şi a dat bani la oamenii bătrâni şi amărâţi. A făcut mult bine multor oameni", rememorează Costică Lungu (70 de ani).

Primul patron din Bărăgan a investit primul milion de dolari în ceea ce avea să devină imperiul „Hermes". Pe harta Bărăganului a apărut un sat de vacanţă cu  grădină zoologică, un teatru de vară, o copie după celebra fermă Southfork din serialul „Dallas", dar şi o replică în miniatură a turnului Eiffel din Paris.

Printre personalirăţile care s-au perindat pe la porţile imperiului ridicat de Ilie Alexandru s-a numărat şi fiul fostului preşedinte american George W. Bush, Neil.

Ilie Alexandru avea să uimească oamenii din Slobozia în 1994, când s-a născut cel de-al patrulea copil al său, Maria Alexandra. Bucuros că este din nou tată, el a dus 1.000 de sticle de şampanie cadrelor medicale.

La plimbare, cu trăsura prin Bora

În acelaşi an, s-a plimbat prin cartierul ţigănesc Bora, de la marginea Sloboziei. Îmbrăcat ca un domn din înalta societate, cu pălărie şi costum, Ilie şi-a luat cu el cea de-a treia soţie, pe Mirela, şi s-au lăsat purtaţi de vizitiu pe străzile înfundate ale mahalalei. Ţiganii au ieşit din casele din lut ca să-l salute pe miliardarul de la „Hermes". „Don Ilie! Don Ilie!", au strigat ţiganii. Ilie Alexandru i-a salutat ridicându-şi pălăria. „Arăta ca un boier. Avea o pălărie mare şi a scos-o din cap şi o flutura în semn de salut. Nevastă-sa era frumoasă, se uita la noi şi râdea", îşi aminteşte Costică Irimia (67 de ani).

La a cincea aniversare a satului de vacanţă „Hermes", în 1995, Ilie Alexandru a decis să organizeze o adevărată sărbătoare. El a anunţat că timp de trei zile, mai multe vedete de la Hollywood şi-au exprimat dorinţa să vină în Southfork-ul balcanic. Pe lista invitaţilor erau trecuţi Larry Hagman, adevăratul JR Ewing din serialul Dallas, Elizabeth Taylor, Alain Delon şi Rod Stewart.

Deşi spectacolul a fost mult trâmbiţat, vedetele nu şi-au făcut apariţia. În schimb, ferma sa a fost unul dintre obiectivele vizitate de actorul Larry Hagman, interpretul personajului JR Ewing, la venirea sa în România, în 1999.

Decăderea

Începutul sfârşitului pentru JR Ewing de România a venit în 1997, când a fost arestat pentru tranzacţii frauduloase. Doi ani mai târziu a fost eliberat. În 2001 a fost arestat din nou, pentru înşelăciune şi închis la penitenciarul din oraş. A fost eliberat în 2009 pentru bună purtare. Ultimii ani i-a trăit într-un apartament modest, dintr-o pensie de 600 de lei.

Obiceiurile excentrice nu l-au părăsit până în ultimele zile. Oamenii din oraş îl vedeau adesea la volanul unui Touareg sau al unui Land Rover. „Toată viaţa am visat să fiu JR, dar am sfârşit ca Bobby", avea să spună, la ultima întâlnire cu presa, miliardarul de carton.

"Era un om cu suflet mare. Toată lumea apela la el pentru mâncare sau haine. Ilie avea pretenţia să fie linişte şi să se menţină curăţenia."
Vasile Dinu
fost deţinut

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite