Sindicatele insistă ca vârsta de pensionare să fie 63 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Cartel „Alfa” au prezentat şi astăzi o listă de amendamente la Legea unică a pensiilor. Este aceeaşi listă pe care sindicaliştii au negociat-o un an de zile cu Executivul, fără succes.


Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel „Alfa”, spune că nu s-a obţinut nicio modificare a proiectului Legii pensiilor, ci doar promisiunea ministrului Muncii, Mihai Şeitan, de a-i prezenta premierului Emil Boc lista cu nemulţumirile sindicatelor.
Nimic nou pe lista amendamentelor ignorate de Guvern.
Sindicaliştii cer ca vârsta de pensionare să fie 63 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Dacă nu se acceptă renunţarea la 65 de ani, sindicaliştii propun o reducere a vârstei de pensionare măcar în cazul mamelor, pe următoarea schemă: femeia care a născut un copil să se poată retrage din muncă la 64 de ani, cu doi copii - la 63 de ani, iar pentru femeile cu cel puţin trei copii să fie posibilă pensionarea cu trei ani mai devreme. Stagiul de completare ar urma să rămână de 35 de ani.
A doua problemă se referă la punctul de pensie, care ar trebui să crească în 2011 cu 100% din inflaţie şi 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. Sindicaliştii cer desprinderea de inflaţie a punctului de pensie, fiindcă asta scade pensia. Ei ar accepta folosirea inflaţiei doar dacă se fixează un plafon minim pentru punctul de pensie, plafon care să nu coboare sub 42% din salariul mediu brut pe economie. Ministrul Şeitan le-a explicat, din nou, că un punct de pensie de 45% din salariul mediu brut înseamnă un deficit anual de trei miliarde de euro la bugetul asigurărilor sociale, în 2015.
Ultimul amendament important pentru cei de la Cartel „Alfa” cere coborârea vârstei de pensionare pentru condiţii speciale de muncă, de la 55 de ani cât se prevede în proiect, până la 50 de ani.
Răspunsul Executivului va fi aflat vineri, când sindicaliştii vor merge, din nou, la Palatul Victoria, pentru o întâlnire cu Emil Boc.
Discuţiile de azi au fost obţinute vineri, 11 martie, când Boc a coborât în Piaţa Victoriei să discute cu sindicaliştii care pichetau Guvernul.
Pichetarea de vineri făcea parte dintr-un program extins de proteste, care mai cuprinde o mare demonstraţie în luna aprilie şi o ameninţare cu grevă generală spre sfârşitul lunii mai.


Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite