Sindicatele din penitenciare către Băsescu: Vă cerem să puneţi degetul şi pe corupţia din domeniu. Să ne scutiţi însă de "parabole cu regi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din penitenciare îi cer lui Traian Băsescu să îi scutească de "parabole cu regi, regine şi pioni" şi să  pună "degetul indicator" şi pe corupţia din penitenciare.

"În octombrie 2010 ne-aţi oferit nesperatul prilej de a vă putea mulţumi pentru că n-aţi renunţat şi la serviciile penitenciarelor urmare a gestului de frondă reprezentat de aruncarea caschetelor pe caldarâmul Palatului Cotroceni şi de invitaţia neprotocolară de a părăsi amintitul palat. Un act vizionar şi înţelept, viitorul se va fi dovedit nesigur pentru foştii preşedinţi jucători şi istoria o demonstrează. De această data, domnule preşedinte, vă mulţumim pentru implicarea deosebită în prevenirea şi combaterea corupţiei. Iată că vă dovediţi şi în acest caz omul providenţial. Daţi în acest fel greutate mesajului care a adus partidul prezidenţial la putere şi România în această situaţie. De 11 ori până în prezent am ieşit din criză, iar corupţia aproape că dispăruse", scriu reprezentanţii  Federaţiei Sindicatelor din ANP într-o scrisoare deschisă adresată "Excelenţei Sale domnul Traian Băsescu, preşedintele României".

În continuare, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) afirmă că "apreciază modul în care pune degetul pe corupţie şi răspunsul prompt al profesioniştilor independenţi ai justiţiei şi integrităţii", astfel că apelează la sprijinul preşedintelui "pentru a pune degetul şi pe corupţia din penitenciare". "Altfel nu se mai poate", adaugă autorii scrisorii deschise, citaţi de Mediafax.

Sindicaliştii afirmă că au informat deja conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi Ministerul Justiţiei şi au sesizat Parchetul şi instanţele de judecată. Anti-corupţia lâncezeşte, încă, "domnule preşedinte, fără degetul dumneavoastră indicator. Avem nevoie de sprijin şi rămâneţi ultima noastră speranţă", se mai arată în scrisoare.

Totodată, autorii scrisorii îl roagă pe preşedintele Traian Băsescu, "dacă se poate", să îi scutească de "parabole cu regi, regine şi pioni".

"Sigur n-ar duce la niciun om politic, iar implicarea dumneavoastră, cu riscuri minime, ar aduce rezultate notabile de imagine. Anti-corupţia ar fi practic relansată. Ar fi astfel înfrânţi definitiv şi irevocabil opoziţia, sindicatele, salariaţii, pensionarii, românii nemulţumiţi şi - în general - toţi cei care îşi permit să constate că nu trăiesc deloc bine", mai scriu reprezentanţii FSANP în scrisoarea adresată şefului statului.

În acest fel, sindicaliştii spun că preşedintele va evita "graţios" dezbateri serioase despre statul social şi de drept, despre reforma clasei politice, despre eşecul guvernării "girate de el personal" şi, în general, despre orice ar avea un impact electoral negativ.

"Vă aducem aşadar la cunoştinţă că, deşi sesizăm fapte de corupţie, anti-corupţia nu reacţionează. La fel s-a întâmplat şi la vămi şi n-am vrea ca pe viitor, când n-o să intrăm în Schengen-ul penitenciarelor, să constataţi surprins ă «unde pui degetul, dai de coruptie», vorba dumneavoastră domnule preşedinte", se mai arată în scrisoare.

Problemele de la penitenciarele Târgşor, Brăila şi Bircea Mare, muşamalizate

Reprezentanţii FSANP dau exemplul Penitenciarului Târgşor, unde sindicatele au reclamat probleme în gestionarea proiectelor de milioane de euro finanţate din fonduri structurale. Directorul penitenciarului "s-a asigurat că-i intră în casă aproximativ 80.000 de euro din prestaţia partenerului de viaţă", potrivit sursei citate.

Sindicatele au mai sesizat, ulterior, probleme cu procedurile de achiziţii în proiect şi nu numai, cu unele situaţii financiar-contabile şi cu facturi modificate flagrant.

În cinci luni, însă, Administraţia Naţională a Penitenciarelor "a reuşit performanţa" de a face un control care să constate că se va face un nou control. În consecinţă, FSANP au sesizat şi Parchetul şi Departamentul pentru Luptă Antifraudă.

"Nu, nu este o greşeală. Chiar asta au constatat. Au recomandat în schimb consiliere psihologică pentru sesizator, care - domnule preşedinte - este total dezarmat în lupta anti-corupţie şi are nevoie de sprijinul dumneavoastră, fiind în permanenţă abuzat de către directorul împotriva căruia a făcut sesizarea", mai arată sindicaliştii FSANP.

La Penitenciarul Brăila, reprezentanşii FSANP susţin că au reclamat conflicte de interese şi nereguli în gestionarea unor proceduri de achiziţii publice, "şi acestea fapte de corupţie", punând la dispoziţie probe şi au insistat, dar nicio măsură concretă din partea Administraţiei.

"Iniţial, nu ni s-a recunoscut nici măcar dreptul de a face sesizare - se întâmplă în Romania anti-coruptă. Ulterior ni s-a comunicat că nepotismul în achiziţii nu e chiar aşa o problemă, iar acum - după mai bine de un an - aşteptăm încă denunţarea contractului făcut prin interpuşi şi ne întrebăm cam ce ar însemna în accepţiunea dumneavoastră «sponsorizările extracontabile»", scriu sindicaliştii în scrisoarea către preşedinte.

La Penitenciarul Bircea Mare, sindicaliştii au reclamat nedenunţarea unei infracţiuni, "faptă gravă pentru un funcţionar public de conducere pe care Administraţia Naţională a Penitenciarelor a făcut-o ascunsă prin fişete timp de 90 de zile".

Sindicaliştii precizează că au revenit şi, după alte 60 de zile în care nu s-a făcut niciun act procedural, au fost informaţi că nu sunt în drept să facă o astfel de sesizare. După mai bine de 150 de zile şi câteva plângeri "făcute rătăcite", autorităţile sesizate constată "că nu trebuie să-şi bată capul cu infracţiuni", au adăugat aceştia.

Preşedintele să pună degetul şi pe această rană, aşa cum numai el se pricepe să o facă în direct

Sindicaliştii cred că preşedintele ar trebui să le atragă atenţia şi "să pună degetul şi pe această rană, aşa cum numai el se pricepe să o facă în direct la bilanţuri şi la Televiziunea Română".

Reprezentanţii FSANP îi mai spun preşedintelui că şi-ar fi dorit să participe şi la bilanţul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

"V-am fi demonstrat că sunteţi în eroare în ceea ce priveşte rolul activ al sindicatelor şi că sindicatele din penitenciare sunt ceea ce clasa politică nu va fi niciodată, chiar daca ar putea ajunge la un moment dat prin penitenciare. Vă rugăm aşadar să acceptaţi invitaţia publică de a vă apleca şi asupra situaţiei penitenciarelor aflate în criză încă dinainte de a începe criza", mai arată FSANP în scrisoarea adresată preşedintelui.

În finalul scrisorii, aceştia subliniază că deficitul de personal în sistemul penitenciar este de peste 30 la sută, angajaţii fac o jumatate de milion de ore suplimentare anual, lucrează în condiţii mizere şi, totodată, se aşteaptă ca 12.000 de deţinuţi români să fie repatriaţi din penitenciarele europene. Mai mult, potrivit acestora, corupţia este tolerată ca act managerial.

În 22 februarie, la bilanţul Ministerului Administraţiei şi Internelor, preşedintele Traian Băsescu a spus că "oriunde pui degetul apar elemente de corupţie", că MAI şi Ministerul Finanţelor sunt cele două instituţii care nu au putut fi reformate în ultimii 20 de ani şi că sunt judeţe unde se vede că angajaţii MAI tolerează grupurile infracţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite