Sindicatele contestă Legea educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Promulgarea legii educaţiei este un dezastru pentru învăţământul românesc, a declarat Marius Nistor, preşedinte executiv al FSI Spiru Haret. Liderii sindicali au precizat că nu se pot opune aplicării unei legi, dar vor informa toţi angajaţii şi nu exclud revolte sociale fără precedent.

Potrivit lui Marius Nistor, citat de Agerpres, actuala lege a Educaţiei Naţionale ignoră soarta copiilor din învăţămănt, deoarece nu ţine cont că aceştia vor fi lipsiţi de actul de pregătire prin imposibilitatea de a se deplasa la o unitate de învăţământ, ca urmare a desfiinţării şcolilor prin comasare. El a adăugat că e regretabil că cei care vor mai frecventa cursurile gimnaziale, le vor încheia la vârsta de 16 ani fără nici-o calificare, fără nici-un atestat care să confirme studiile efectuate.

Pe de altă parte, preşedinte al FSLI, Simion Hăncescu a atras atenţia că "probleme vor avea nu numai copii, ci şi profesorii". "Prin creşterea numărului de ore de predare, contrare normelor UE, se vor pierde multe posturi în învăţământ, deci se vor face disponibilizări fără să fie un program de absorţie a forţei de muncă, de reconversie profesională. Vom avea două titularizări. Una pe post, dată de Ministerul Educaţiei, pentru profesorii existenţi şi alta dată de unitatea de învăţământ pentru cadrele didactice titularizate pe post începând cu acest an, dar care nu are valabilitate decât în unitatea şcolară care a dat titularizarea, încălcând mobilitatea forţei de muncă", a spus Hăncescu.

"Ne îngrijorează şi modificarea, în plină desfăşurare a anului de îvăţământ, a curriculei. Constituirea disciplinelor pe module. Acest fapt permite elevii să îşi aleagă una sau două ore din materiile acestor module, fapt ce va duce la disponibilizarea multor cadre didactice. Spre exemplu fizica, chimia, matematica vor fi incluse în modulul ,Ştiinţe' alături de alte materii din această categorie, elevii având dreptul de a opta pentru o materie sau alta. Astfel un profesor, pentru a-şi asigura numărul de ore necesare pe post trebuie să predea diferite materii. Cine asigură calificarea acestora, pe materii diferite?", a subliniat Hăncescu.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite