Sindicalistul Iacob Baciu spune ANI îl acuză fără “probe concludente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iacob Baciu s-a aflat în stare de incompatibilitate.
Iacob Baciu s-a aflat în stare de incompatibilitate.

Preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, respinge acuzaţiile aduse de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) şi anunţă că va ataca în instanţă Reportul final al instituţiei, raport ce i-a adus “prejudicii de imagine”.

ANI a anunţat azi c-a trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti o sesizare referitoare la incompatibilitatea şi conflictul de interese în care s-a aflat Iacob Baciu, preşedintele CSDR.

De asemenea, anunţa comunicatul ANI, s-au început demersurile pentru anularea contractelor semnate de Sind România cu casele de asigurări de sănătate judeţene în perioada în care Iacob Baciu s-a aflat în conflict de ineterse şi incompatibilitate.

Iacob Baciu a deţinut între 21 octombrie 2008 şi 25 mai 2011 funcţia de vicepreşedinte al CNAS, perioadă în care era şi preşedinte al CSDR şi membru în CA al Sind România SRL.

Sind România SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale, care desfăşoară activităţi de turism social - beneficiarii serviciilor sale fiind în principal membri de sindicat şi persoanele care au bilete de odihnă şi tratament de la Casa Naţională de Pensii Publice.

Preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, iar membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale, potrivit legii.

Din acest motiv, spune ANI, Iacob Baciu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2011, când a deţinut funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al plenului Consiliului Economic şi Social, respectiv vicepreşedinte al CES şi calitatea de administrator la SC Sind România SR.

De asemenea, ar fi vorba şi de un conflict de interese, deoarece, Sind România (unde el este administrator) a încheiat 15 contracte de furnizare de servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797 lei.

Baciu neagă tot

Iacob Baciu respinge acuzaţiile aduse de ANI şi spune că legea nu le interzice preşedintelui şi vicepreşedinţilor CNAS decât deţinerea unei “funcţii sau demnităţi publice”, dar poziţia de preşedinte de confederaţie sindicală nu este una publică.

“Atât calitatea de membru al Plenului Consiliului Economic  şi Social, cât şi cea de preşedinte al CSDR nu implică exercitiul unei funcţii sau demnităţi publice pe timpul exercitării mandatului de vicepreşedinte al CNAS”, spune Baciu, într-un comunicat transmis azi.

„În opinia mea, aşa-zisele acuzaţii de conflict de interese şi  incompatibilitate făcute de  Agenţia Naţională de Integritate nu sunt justificate, sunt lipsite de temei juridic şi îmi provoacă  prejudicii de imagine. Nicio faptă reclamată de inspectorii ANI nu este susţinută de probe concludente”.

Baciu mai spune că va “ataca în justiție Raportul final al ANI”, după ce va primi acest raport.

Venituri de 130.000 de lei într-un an, din lupta sindicală

Preşedintele CSDR este unul dintre sindicaliştii cu cele mai mari venituri. Baciu a obţinut în 2010 aproape 130.000 de lei din funcţiile ocupate graţie poziţiei sindicale.

Deţine împreună cu soţia opt terenuri, din care patru sunt moştenite, două apartamente şi un sfert din casa părinţilor.

Ca vicepreşedinte al CNAS a câştigat 41,645 de lei, în 2010.

În acelaşi an a mai încasat 58.521 de lei, salariul de preşedinte al confederaţiei, 18.535 lei pentru calitatea de membru în CA al Sind-România SRL, şi 10.163 de lei, ca membru în Consiliul Economic şi Social (CES).

Per total, veniturile sale s-au ridicat în 2010 la aproape 130.000 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite