Sibiul şi Râşnovul în era medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiul şi Râşnovul în era medievală
Sibiul şi Râşnovul în era medievală

Parade de epocă, demonstraţii de luptă, focuri de artificii sunt câteva din evenimentele care au loc în acest sfârşit de săptămână. În Piaţa Mare din Sibiu au fost instalate fierării pentru armurile cavalerilor, în timp ce în Cetatea Râşnov se vor reconstitui mari bătălii din istorie.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane“ a început ieri, la Sibiu. Cuptoare de pâine, fierării şi o tabără medievală au fost instalate în centrul oraşului, însă turiştii şi localnicii au parte şi de animaţii stradale, piese de teatru, o paradă a cavalerilor, concerte şi focuri de artificii.

În Parcul Tineretului a fost instalată o tabără de luptă ca în perioada „Războiului de 30 de ani“. Artişti germani au recreat atmosfera de acum patru secole şi reproduc viaţa de pe câmpul de luptă, de la arme şi până la port.

„Este interesant ce se întâmplă, am asistat mai devreme la repetiţii, dar cred că parada va fi cea mai frumoasă parte a festivalului“, a declarat Florin Marian, turist din Bucureşti.

Opt trupe de teatru şi opt formaţii de muzică medievală susţin spectacole în Piaţa Mare, Piaţa Mică, Parcul Cetăţii şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, alături de şase ordine cavalereşti din ţară şi unul din Serbia.

În acest an, festivalul va avea şi un scop caritabil. Organizatorii vor să ajute o tânără de 19 ani din Cisnădie să strângă banii pentru un transplant de celule stem.

Ioana Costea este bolnavă de leucemie şi foştii ei colegi încearcă în aceste zile să îi convingă pe spectatori să facă donaţii pentru salvarea fetei. Festivalul se încheie duminică.

„În numele trandafirului“

Şi la Râşnov, în judeţul Braşov, cavaleri şi războinici din mai multe perioade istorice scot armele de la cingătoare în acest weekend. Festivalul „În numele trandafirului” este prima manifestare de gen din România. P

e străzile Râşnovului şi în Cetate vor putea fi admirate costume militare din diferite epoci, în timp ce războinicii vor reconstitui bătălii celebre. Zece specialişti în istorie susţin, astăzi şi mâine, conferinţe pe tema uniformelor militare din cele mai vechi timpuri până la momentul Primului Război Mondial.

Concerte şi retragere cu torţe

Astăzi, în curtea Cetăţii, grupurile istorice îşi vor prezenta în faţa publicului costumele şi armele, vor  face demonstraţii de luptă, de folosire a armamentului din dotare şi de instrucţie de front.

Seara, în centrul oraşului, grupurile istorice vor saluta cu salve prezentarea steagului istoric al căluşarilor râşnoveni care există în zonă încă din 1896. Retragerea grupurilor din piaţa centrală se va face cu torţe.

Mâine la amiază va avea loc un concert de muzică medievală. Evenimentul cultural este organizat de Primăria oraşului Râşnov şi de Asociaţia „6 Dorobanţi” – Bucureşti.

Manifestările vor continua la Râşnov săptămâna viitoare, cu Festivalul de Film Istoric, care se va desfăşura între 4 şi 6 septembrie. Filme precum „Născuţi la comandă. Decreţeii“ de Florin Iepan şi „A fost sau n-a fost?“ de Corneliu Porumboiu se numără printre producţiile care vor fi prezentate în cetatea din apropierea Braşovului.

Motocicliştii ies la paradă în Ploieşti

O spectaculoasă paradă a motocicliştilor va avea loc astăzi, între orele 11.00 şi 12.00. Manifestarea este prilejuită de cea de-a doua ediţie a festivalului „Heavy Riders Bike Fest“, care se desfăşoară în  pădurea Păuleşti.

Motocicliştii vor intra în oraş prin apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă şi vor merge până la Gara Sud, după care se vor întoarce pe acelaşi traseu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite