Staborul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce şi-au inaugurat Tribunalul, rromii au ţinut ieri în premieră primul proces în care una dintre părţi a fost audiată online. Dorin Cioabă are planuri mari. Va muta tehnologia în cort şi va pleca prin ţară într-o „caravană a împăcării“.

Dorin Cioabă, preşedintele staborului de la Sibiu, spune că ideea procesului online i-a venit din două motive. În primul rând, pentru că mulţi rromi din ţară n-au bani să vină până la Sibiu să-şi rezolve problemele şi apoi, pentru că e o modalitate de audiere mult mai „sigură", fiind eliminat riscul ca părţile care se judecă să se ia cumva la bătaie în sala de judecată. „Am zis că dacă toată lumea se foloseşte de tehnica modernă, hai să o duc şi în mijlocul rromilor. Rezolvăm şi cu rapiditate, şi nici nu mai riscăm să se ia ei la bătaie", spune Dorin Cioabă.

Problemele

Primul proces online care s-a judecat la Sibiu a pornit de la o logodnă ruptă între doi tineri care au împreună şi un copil. Fata locuieşte în Sibiu şi a venit la stabor împreună cu familia, iar tatăl băiatului, care locuieşte în Sebeş, a fost audiat online, cu ajutorul unei camere web, iar imaginea a fost proiectată în sala de judecată.

Iulică Stănescu a fost prezent prin intermediul unui webcam



„Eu am plecat de acasă pentru că mă băteau, socrul şi soacra mea au dat în mine. Vreau să mă întorc pentru că am un copil, dar pentru altceva nu", a spus Laura Stănescu, fata despărţită de logodnicul ei, cu care are împreună un copil de şase luni.

image

Ion Stănescu a susţinut la proces „cauza“ nepoatei sale Laura



La auzul variantei familiei fetei, socrul ei a luat foc. Şi-a acuzat rudele că au venit peste ei şi au luat fata, că i-au distrus maşina şi mobilierul din casă, şi a spus că singura variantă în care acceptă împăcarea ar fi aceea ca micuţul să fie trecut pe numele bunicii din partea tatălui. După mai bine de o oră de scandal şi acuzaţii reciproce, au acceptat totuşi hotărârea staborului, care a decis că fata trebuie primită înapoi acasă. Pentru ca familia fetei să fie convinsă, a fost nevoie ca în sală să vină însuşi regele rromilor, Florin Cioabă, care are, în cadrul Tribunalului ţigănesc, drept de veto.

Decizia

Membrii staborului au mai decis ca tatăl băiatului să-şi recupereze de la rudele fetei datoriile pe care le avea, respectiv patru galbeni, şi au dus-o chiar ei pe fată înapoi în casa logodnicului său. 

„Regele rromilor, Florin Cioabă, care are putere de decizie în acest stabor şi are drept de veto, a hotărât ca soluţie împăcarea acestor familii. Bunicul fetei va fi sancţionat pentru că şi-a luat fata de acolo, pentru că a vrut să-şi facă dreptate singur, ceea ce nu este normal. El trebuie să-i pună fetei un galben mare la gât când o trimite înapoi în casa băiatului", a spus la finalul şedinţei preşedintele Florin Cioabă.

Planurile

După succesul primului proces online, Cioabă are planuri mari. Vrea să mute staborul ţigănesc în cort, cu tot cu tehnologie, şi să pornească într-o caravană prin ţară, să le rezolve conaţionalilor săi problemele. „Poate o să avem transmisiuni online şi din cort, lucrez la o echipă mobilă. Asta a fost prima transmisiune online, şi cred eu că le vom îmbunătăţi până acolo încât să putem face o «caravană a împăcărilor», să ne deplasăm prin ţară, pentru că familiile nu au bani", a mai spus Cioabă.

"Asta a fost prima transmisiune online, şi cred eu că le vom îmbunătăţi până acolo încât să putem face o «caravană a împăcărilor»."
Dorin Cioabă
preşedintele staborului de la Sibiu

Rromii din Sibiu au propriul „Palat de Justiţie"

Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al rromilor - Florin Cioabă - a inaugurat primul Stabor Ţigănesc oficial, la 28 februarie 2011. Investiţia în „Palatul de Justiţie" s-a ridicat la peste 200.000 de euro. Clădirea instanţei ţigăneşti are trei încăperi, dintre care una este sala de judecată. Pentru confortul juraţilor a fost ales un mobilier din lemn de mahon adus din Croaţia. Din sala de judecată nu lipsesc steagurile Indiei (rromii o numesc ţara lor de origine), României şi Uniunii Europene.

În Staborul Romano, cauzele se judecă după regulile Staborului Ţigănesc. Sunt 20 de juraţi printre care şi Florin Cioabă, regele rromilor. Aceştia analizează cauza şi iau o decizie pe care o comunică preşedintelui Dorin Cioabă. Acesta din urmă ia decizia finală. „Magistraţii" poartă şi robe, ca în orice instanţă care se respectă.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite