Şcoală de muzică pentru canarii cântători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibianul Ilie Chidu creşte 80 de canari  de cântec
Sibianul Ilie Chidu creşte 80 de canari de cântec

Ilie Chidu este cel mai vechi crescător de canari cântăreţi Roller din ţară şi a amenajat în propria locuinţă o şcoală în care învaţă micile păsări să cânte. La şcoala amenajată în locuinţa din Cisnădie se pregătesc peste 80 de canari. Păsările i-au adus, de-a lungul  anilor, lui Ilie Chidu zeci de cupe şi medalii. 

Ilie Chidu (63 de ani) şi-a cumpărat primii canari în anul 1972, iar de atunci se trezeşte şi adoarme în ciripitul micilor înaripate. Le-a alocat un spaţiu generos în locuinţa sa din Cisnădie, transformând câteva camere într-o adevărată şcoală de cântec, după cum chiar crescătorul o numeşte. Aici, canarii cântăreţi sunt ţinuţi în locuri speciale, numite dulapuri - şcoală, fiecare etaj fiind împărţit de câte patru păsări.

Canarul-profesor

Secretul performanţei este dat de experienţa şi dragostea crescătorului, dar şi de antrenamentul zilnic făcut de canari. „Păsările sunt ţinute în întuneric. Sunt grupate câte patru, fiecare grupă fiind scoasă, zilnic, la lumină, pentru antrenament. Acesta se face la ore diferite, câte 30 de minute. Păsările încep să cânte automat când văd lumina. Nu trebuie să le pun muzică sau altceva pentru a cânta bine, pentru că este o moştenire genetică", explică sibianul. Pentru ca performanţele vocale ale canarilor să fie stimulate, Ilie Chidu apelează, uneori, şi la „experienţa" unui canar-profesor, care şi-a demonstrat deja măiestria, în anii anteriori. Pentru a ajunge la un astfel de statut, pasărea trebuie să participe la un concurs naţional sau internaţional şi să primească un punctaj aproape de cel maxim, care este de 90 de puncte.

„Profesorul este mai în vârstă cu doi ani decât ceilalţi. A atins deja performanţa în cântec, în 2008, când a devenit campion la un concurs din Germania. Valoarea aceasta îi dă rangul de profesor, el putând să îi stimuleze pe cei mici, născuţi anul acesta. Are ture perfecte, fără vreun defect", adaugă Ilie Chidu.

Mâncarea este un element la fel de important în pregătirea canarilor de cântec, astfel că toate cele 80 de păsări pe care le creşte sibianul în casa lui sunt „răsfăţate" cu un meniu special, care le stimulează să cânte. „Hrana şi apa sunt cele mai importante pentru ei. Mânăncă rapiţă, ovăz, cânepă, păpădie, salată sau mei. Pentru voce au nevoie de un amestec de morcov cu ou şi făină de mălai", explică sibianul.

Multiplu campion

De când a început să colecţioneze canarii de cântec, Ilie Chidu, care este preşedintele Clubului Naţional al Crescătorilor de Canari Roller din Cisnădie, a participat la zeci de competiţii naţionale şi internaţionale, iar pasiunea şi grija pe care le-a acordat-o i-au adus şi numeroase premii.

Cea mai bună performanţă internaţională a fost obţinută în Ungaria, unde s-a clasat pe locul doi, în 1994. Pe plan intern a cucerit de şase ori podiumul Campionatul Naţional de Canari de Cântec Roller, ultima dată chiar săptămâna trecută, la Cisnădie. Ilie Chidu a câştigat trei titluri naţionale în ultimii patru ani.  

"Păsările sunt ţinute în întuneric. Sunt grupate câte patru, fiecare grupă fiind scoasă, zilnic, la lumină, pentru antrenament. "
Ilie Chidu
crescător de canari

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite