Salturi şi acrobaţii cu placa de snow-board

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai experimentaţi practicanţi de snow-board s-au întrecut în piruete pe pârtia din Păltiniş
Cei mai experimentaţi practicanţi de snow-board s-au întrecut în piruete pe pârtia din Păltiniş

Peste 30 de iubitori ai sporturilor de iarnă din toată ţara s-au adunat ieri la Păltiniş, unde au sărbătorit, pentru prima dată în România, Ziua Mondială a Snow-boardului. Evenimentul a avut loc în Arena Platoş – Poiana Poplăcii, noul resort de schi din Păltiniş, aflat la 35 de kilometri de Sibiu.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO DE LA WORLD SNOWBOARD DAY PĂLTINIŞ

Deşi practicanţii sportului cu placa au sosit de prin toată ţara, senzaţia pe pârtie a fost că toţi se ştiu între ei de-o viaţă. Şi în mare parte chiar se ştiau, în ciuda faptului că unii veneau din Cluj-Napoca şi alţii din Braşov.

„M-am înscris în concurs, dar nu am venit aici pentru concurs sau pentru sărbătoarea snow-boardului. Am venit pentru că aici este comunitatea din care fac parte, suntem aceiaşi oameni peste tot. Vara ne dăm cu skateul sau cu bicicleta şi iarna cu snowboardul. În Sibiu, sportul extrem este destul de bine dezvoltat şi pentru asta am venit aici, pentru puţină adrenalină alături de prietenii şi cunoştinţele mele", a declarat Ciprian Puşlă, unul dintre participanţii la World Snow-board Day.

O parte dintre snow-boarderi au sosit cu câteva ore bune înainte de concurs şi nu s-au sfiit să pună osul la treabă şi să ia parte la construirea pistei de concurs şi a obstacolelor cu care s-au luat ulterior la trântă. „O facem aşa cum ne place nouă", au spus ei.

Kick-er, world-ride şi PIPE

Concursul a început în jurul orei 13.00 cu o sesiune de antrenament, în care toţi participanţii au testat obstacolele şi pista, iar apoi a urmat sesiunea de calificări. Spaţiul de concurs a fost format din trei obstacole majore: kick-er, world-ride şi ţeavă, snowboarderii putând alege pe care dintre ele să le folosească în săritură.

„Pe noi ne interesează modul în care concurentul reuşeşte să îmbine tehnica cu stilul personal şi gradul de dificultate al elementului prezentat. Combinând toate aceste variabile, stabilim o notă pentru săritură. Concurenţii sunt liberi să aleagă pe ce cale vor să meargă din cele trei obstacole", a explicat arbitrul Radu Lungu, cunoscut drept „Jaffar" în comunitatea snowboarderilor.

Cei mai puţin iniţiaţi în tainele acestui sport ar trebui să ştie că obstacolul denumit „Kick-er" este o trambulină din zăpadă întărită peste care concurentul sare. „Ţeava" este un fel de balustradă de câţiva metri lungime pe care concurentul poate aluneca în timp ce-şi ţine echilibrul, iar „world-ride" este cel mai dificil obstacol, tocmai de aceea nu toţi concurenţii s-au încumetat să-l abordeze. ­

„World-ride" are forma unui zid din lemn, uşor înclinat şi înalt de aproape 2,5 metri, iar concurenţii cei mai iscusiţi reuşesc nu doar să-l sară, dar şi să se oprească în vârful lui sau să se răsucească în timp ce-l depăşesc în aer. Cei mai buni snow-boarderi prezenţi la evenimentul de la Păltiniş au reuşit să se califice în finală cu sărituri ce alternau obstacolele.

Organizat de profesionişti

Concursul a fost gândit şi organizat de Martin Freinademetz, campion mondial la snowboard, şi Andy Fazekas, campion naţional la acest sport.

„Sperăm ca prin organizarea evenimentelor de acest gen şi, mai ales, prin construirea unui fun-park permanent aici la Păltiniş, să ajutăm la popularizarea acestui sport extrem, nu foarte practicat în România, şi să le oferim ocazia riderilor să-şi dezvolte măiestria pe pârtii special amenajate pentru ei", a declarat Martin Freinademetz.

Evenimentul de ieri a fost primul organizat de Xventure Offroad România la Arena Platoş. Prima pârtie de aici pentru publicul larg se va deschide înainte de Crăciun. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite