Globuri de lux pentru brazii străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul Ion Tămâian spune că anul  acesta sunt la modă  globurile-gigant
Artistul Ion Tămâian spune că anul acesta sunt la modă globurile-gigant

Îmbrăcate în aur, argint sau platină, globurile realizate de artistul Ioan Tămâian au trecut graniţele ţării. Anul trecut, ele au ornat Pomul de Crăciun de la Casa Albă. În fabrica din Şelimbăr, judeţul Sibiu, se lucrează acum la foc continuu. Faţă de anul trecut, comenzile sunt mai mari cu 70%.

VEZI AICI GALERIE FOTO CU GLOBURILE REALIZATE ÎN ATELIERUL ARTISTULUI

Succesul artistului Ioan Tămâian se datorează pasiunii pe care o pune în ceea ce face. Fiecare decoraţiune realizată în atelierul de lângă Sibiu este unicat, pictată manual sau îmbrăcată cu foiţă de aur, argint ori platină. În fabrica sa, globurile sunt realizate de meşteri sticlari cu experienţă. Până să ajungă în forma finală, fiecare glob trece prin mâinile a şapte oameni.

„Procesul tehnologic este foarte important şi tocmai de aceea fiecare om de aici trebuie să lucreze cu precizie. După ce trec prin mâinile fiecărui meşter, de la suflător la băşicar şi până la şeful de echipă, globurile sunt transportate într-un cuptor de refacere, unde sunt păstrate la o temperatură de 500 de grade Celsius, astfel încât obiectul să reziste în timp", spune Ioan Tămâian.

Artistul lucrează cu materie primă din Suedia, de cea mai bună calitate. Este vorba despre cristal fără plumb, care este prelucrat la 1.400 de grade Celsius, după care este modelat şi decorat în funcţie de cerinţa pieţei. „Există mai multe procedee de a decora globurile. Foiţa din aur sau din argint poate fi prinsă în masa de sticlă sau pe exterior, iar globurile pot fi decorate cu emailuri. Altele sunt pictate cu pensula şi se ard la 500 de grade", explică Tămâian.

Se „poartă" globurile mari

Anul acesta, mii de globuri unicat de diferite culori şi mărimi au luat calea exportului, către Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franţa, Austria, Anglia şi chiar China sau ţările arabe. Şi pentru că lucrează în proporţie de 90% pentru export, comenzile sibianului au crescut cu aproape 70% faţă de anul trecut.

„La noi, criza a fost cu un an şi jumătate în urmă. Acum, se simte o îmbunătăţire semnificativă a situaţiei, tocmai pentru că ţările pentru care producem au trecut deja peste problemele economice", adaugă artistul, care spune că românii nu au învăţat încă să le aprecieze adevărata valoare.

De la cele mai mici, de doar câţiva centimetri, până la globurile decorative, toate sunt la mare căutare. „În general, decorarea globurilor se cam repetă. Anul acesta însă am avut foarte multe comenzi de globuri pentru brazi mari, globuri al căror diametru ajunge la 25 de centimetri. De asemenea, globurile ornate cu foiţă de aur sau argint au avut foarte mare trecere", mai spune artistul sticlar.

Firma artistului Ion Tămâian a fost înfiinţată în anul 1992, iar de atunci produsele acestuia au căpătat o faimă din ce în ce mai mare. Fineţea cu care sunt realizate a făcut chiar ca o parte dintre ele să împodobească ultimul brad de Cărciun al preşedintelui George Bush, la Casa Albă. „Acest lucru ne-a convins de faptul că suntem cu adevărat apreciaţi pentru ceea ce facem", consideră Ion Tămâian.

"După ce trec prin mâinile fiecărui meşter, de la suflător la băşicar şi până la şeful de echipă, globurile sunt introduse într-un cuptor, la 500 de grade Celsius, astfel încât obiectul să reziste în timp."
Ioan Tămâian
artist

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite