Fabrica de Moşi din ciocolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Figurinele multicolore sunt pregătite să ia calea marilor magazine
Figurinele multicolore sunt pregătite să ia calea marilor magazine

Pentru a onora comenzile, „spiriduşii“ din Cisnădie lucrează la foc continuu. Toate produsele sunt realizate manual. Mii de din ciocolată, de la moşi la îngeraşi şi oameni de zăpadă, sunt gata să plece spre magazinele din întreaga ţară.

La fabrica de ciocolată din Cisnădie, judeţul Sibiu, pregătirile pentru Crăciun au început încă din iulie. Mii de figurine tradiţionale pentru Sărbătorile de iarnă au fost dichisite cu multă migală de angajaţii de aici. Muncesc din zori şi până la miezul nopţii pentru ca toate comenzile să fie onorate.

Fiecare figurină este atent realizată. Un îngeraş, de exemplu, este fabricat în aproximativ zece minute. Totul începe cu pregătirea formei.

„Se pictează îngeraşul cu ciocolată albă, lumânarea cu ciocolată de căpşune sau de portocale, apoi se umple cu ciocolată cu lapte, se curăţă, se ia surplusul de ciocolată de pe margine, se închide forma bine şi se modelează cu ciocolată. O lăsăm puţin să se aşeze, o cântărim, îi punem talpă, după care o băgăm în camera frigorifică, unde o lăsăm aproximativ zece minute", spune Camelia Ciurcă, cea mai veche angajată a firmei de ciocolată din Cisnădie.

Aşa ia naştere şi prinde culoare o figurină care va ajunge, în preajma Sărbătorilor, deliciul consumatorilor de ciocolată. Alături de îngeraşii cu lumânare, alte forme de ciocolăţele hand-made sunt produse zilele acestea pentru a lua drumul marilor reţele de hipermarketuri.

„Anul acesta am pregătit tradiţionalul Moş Crăciun, oameni de zăpadă, îngeraşi din ciocolată şi punguţe cu diverse praline în formă de figurine de Crăciun - coroniţe, brăduţi şi clopoţei. Pentru a onora toate comenzile, angajaţii lucrează de la 9.00 până la miezul nopţii. Câteodată, mă mir şi eu că mai rezistă", spune Florin Balan, managerul firmei Praline din Cisnădie.

Moş de 62 de centimetri

Pentru că la fabrica de ciocolată din Cisnădie sunt realizate mereu noi şi noi modele, nici de data acesta nu se putea altfel. În a doua parte a lunii noiembrie vor prinde formă sute de Moşi Crăciun-gigant, de mai bine de jumătate de metru.

„Vom realiza şi Moşi Crăciun de 62 de centrimetri, care cântăresc trei kilograme fiecare. Fiind un an mai special, în care ni s-au oferit lucruri din ce în ce mai mici, noi ne-am gândit să le oferim oamenilor ceva mai mare, mai deosebit", spune Florin Balan, managerul firmei.

Nici anul acesta nu vor lipsi deja celebrele felicitări din ciocolată, care pot fi inscripţionate de expeditor, CD-uri din ciocolată, tablouri sau inimi din ciocolată încrustate cu foiţă de aur şi argint.

Şi-au cucerit clienţii cu kamasutra

Fabrica de artizanat în ciocolată a devenit celebră în urmă cu mai mulţi ani după ce a lansat pe piaţă casete cu tablete din ciocolată pe care erau reproduse diverse poziţii kamasutra. Apoi, pralinele româneşti realizate din ciocolată fină belgiană au continuat să ia tot felul de forme inedite.

Renumele fabricii din Cisnădie a crescut şi mai mult în urmă cu doi ani, atunci când a început o colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, prin lansarea ciocolatei care purta denumirea baronului sibian.

Cele două sortimente de ciocolată, lansate la 1 decembrie 2008, cea cu cremă de rom şi orez expandat, dar şi cea cu lapte, au fost primite foarte bine de către vizitatorii celui mai vechi muzeu din România. 

Mos Craciun
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite