Protest cu lanţuri la picioare în faţa Serviciului Arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest cu lanţuri la picioare în faţa Serviciului Arest
Protest cu lanţuri la picioare în faţa Serviciului Arest

Marian Clită, acuzat că l-ar fi bătut în detenţie pe disidentul Gheorghe Ursu, protestează, în faţa Serviciului Arest, legându-se cu lanţuri de mâini şi de picioare.

Christian Ciocan a mai afirmat că Marian Clită poartă o pancartă, din care reiese că se află în greva foamei, relatează NewsIn. Clită protestează împotriva lui Tudor Stănică, un alt acuzat din dosarul Ursu.

În luna mai 2008, Marian Clită, acuzat că l-ar fi omorât în bătaie pe disidentul Gheorghe Ursu în urmă cu 23 de ani, a fost eliberat condiţionat pentru bună purtare. Cererea de eliberare condiţionată a lui Clita a fost admisă de judecatori la data de 14 mai 2008.

Prin internări repetate şi zeci de boli consemnate, de regulă, de aceiaşi doctori, fostul colonel de Miliţie, Tudor Stănică, condamnat pentru implicarea în omorârea lui Gheorghe Ursu, a obţinut de mai multe ori întreruperea executării pedepsei, timp în care complicele Mihail Creangă a fost eliberat deja. Tudor Stănică a stat închis doar un an şi două luni, ulterior fiind eliberat pe motive medicale.

 
Gheorghe Ursu, închis în celulă cu Clită pentru a fi exterminat

image

Inginerul Gheorghe Ursu a fost arestat, la 21 septembrie 1985, sub pretextul deţinerii de valută, faptă considerată de comunişti "operaţiune cu mijloace de plată străine". Ursu a fost încarcerat în arestul Direcţiei Cercetări Penale a Inspectoratului General al Miliţiei din Bucureşti, aflat în aceeaşi clădire cu Direcţia Cercetări Penale a Securităţii. Potrivit martorilor, Gheorghe Ursu a fost scos "la anchetă" de ofiţeri de Securitate şi a fost "bătut cu sălbăticie".

După ce a fost interogat, în special în legătură cu un jurnal al său, în care critica regimul comunist, iar Securitatea nu a obţinut de la el date despre prietenii lui, Gheorghe Ursu a fost mutat, la ordinul şefului Direcţiei Cercetări Penale a Miliţiei, colonelul Tudor Stănică şi al colonelului Mihail Creangă, într-o celulă cu doi infractori de drept comun, Marian Clită şi Radu Gheorghe. Potrivit mai multor mărturii, consemnate în anchetele ulterioare şi citate de site-ul Fundaţiei ce poartă numele disidentului, aceştia au avut misiunea să-l tortureze pe Ursu până la ucidere.

Gheorghe Ursu a murit la 17 noiembrie 1985. Familia a fost anunţată la două zile după deces. La spital, familia a primit hainele victimei, pline de sânge închegat şi o cămaşă ruptă fâşii pe spate.

Pe 14 iulie 2003, Curtea de Apel Bucureşti a emis pe numele celor doi ofiţeri de miliţie, Tudor Stănică şi Mihail Creangă, mandate de arestare preventivă. Au fost condamnaţi, în lipsă, la câte 20 de ani de închisoare. Cei doi dispăruseră de la domiciliu, însă s-au predat după trei luni, beneficiind de înjumătăţirea pedepselor, în baza unui decret rămas de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu din 1988, privind amnistierea şi graţierea.

Instanţa, care l-a condamnat definitiv pe Clită pentru uciderea disidentului, a reţinut că, în noiembrie 1985, Tudor Stănică şi Mihail Creangă l-au determinat pe Clită, un deţinut de drept comun, deosebit de periculos, "să exercite acte de violenţă" împotriva inginerului Ursu, care fusese încarcerat în aceeaşi cameră de arest.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite