Senat: Soţii şi rudele de până la gradul trei nu pot deţine simultan funcţii de conducere în universităţi de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţii, rudele şi afinii de până la gradul trei inclusiv nu pot deţine în acelaşi timp funcţii de conducere în universităţile de stat sau în organisme aflate în relaţii directe de subordonare, potrivit unui amendament adoptat sâmbătă de senatorii din Comisia de învăţământ.

Senatorii din Comisia pentru învăţământ dezbat sâmbătă proiectul Legii educaţiei naţionale, în absenţa parlamentarilor puterii, cvorumul fiind, însă, îndeplinit. Şedinţa este condusă de social-democrata Ecaterina Andronescu. Senatorii Din PSD şi PNL s-au întâlnit şi vineri şi urmează a dezbate pe articole Legea educaţiei şi duminică.

La dezbateri mai participă senatorii PNL Nicolae Robu şi Cristian Ţopescu şi senatorii PSD Dănuţ Prunea, Doina Silistru şi Ioan Mang, informează Mediafax.

Hârdău (PDL): Şedinţele sunt neregulemntare. În Comisie selucrează de marţi până joi

Şedinţa de sâmbătă este contestată de preşedintele Comisiei, Mihail Hârdău (PDL). Acesta a precizat că senatorii Opoziţiei care au ales să dezbată în weekend proiectul Legii Educaţiei nu au aprobare să lucreze, că aceste şedinţe se desfăşoară în afara Regulamentului şi că articolele adoptate trebuie rediscutate.

"Nu au aprobare să lucreze. E problema lor. Ne întâlnim la Comisie marţi să vedem ce se va hotărâ", a spus Hărdău.

Acesta a subliniat că "şedinţele comisiei se ţin marţi, miercuri şi joi, iar vineri, sâmbătă şi duminică sunt în afara Regulamentului".

Senatorul PDL a precizat că tot ce au muncit membrii Comisiei pentru învăţământ vineri, sâmbătă şi vor lucra duminică "trebuie să intre prin comisie în prezenţa tuturor membrilor comisiei". "Altfel, niciun articol nu s-a votat. Nu se poate intra cu un raport cu articole nevotate", a ţinut să precizeze Hărdău.

Acesta a acuzat PSD-ul că graba aceasta pe dezbaterea Legii Educaţiei este o competiţie politică sau electorală la care nu vrea să participe, precizând amuzat că este foarte bine că PSD-ul demonstrează hărnicie acum.

"Dacă am lucrat o sută de articole în zece săptămâni nu se pot lucra o sută de articole în trei zile", a declarat preşedintele comisiei senatoriale, care afirmat clar că el, în calitate de preşedinte al Comisiei senatoriale pe învăţământ nu-şi va pune semnătura pe un raport adoptat doar de senatorii din opoziţie.

"PSD-ul, chiar dacă au majoritate, nu înseamnă că fac chiar ce vor", a adăugat senatorul democrat-liberal.

"Noi, când am început dezbaterile la Legea educaţiei, am stabilit câteva reguli, că nu se votează nimic decât în prezenţa tuturor membrilor Comisiei. Se poate discuta altfel, dar de votat nu se votează decât când sunt toţi membrii Comisiei. De asemenea, s-a decis asupra principiului consensului, iar la capitolul privind învăţământul preuniversitar au rămas articole pe care trebuia să le supunem unui vot, lucru care nu s-a întâmplat", a precizat senatorul PDL.

Andronescu (PSD): Şedinţa este regulamentară. Există cvorum

Social-democrata Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al Comisiei, precizează, însă, că şedinţa în care se discută Legea educaţiei doar cu membrii Opoziţiei, a precizat că se respectă întocmai Regulamentul Camerei Superioare a Parlamentului,

Ea a precizat că raportul va fi înaintat, "ca orice raport", Biroului Permanent.

Senatorul PSD a subliniat că membrii coaliţiei de guvernare din comisie au fost invitaţi să participe la dezbaterea pe Legea educaţiei şi, în primele două zile, luni şi marţi, PDL a fost reprezentat de senatorul Bara, ulterior Comisia lucrând " în condiţii regulamentare, în cvorum, inclusiv cu respectarea regulamentului Comisiei".

"Mie mi se pare că este cel puţin nepotrivită declaraţia pe care domnul preşedinte (n.r. Mihail Hărdău) a făcut-o, cu atât mai mult cu cât noi am discutat şi cu domnia sa şi l-am invitat să vină la lucrările Comisiei. Ne-a spus că i s-a cerut să nu participe la lucrările Comisiei şi, ca urmare, noi trebuia să finalizăm raportul în condiţiile în care îndeplineam cvorumul de şedinţă şi regulamentul comisiei era respectat", a arătat Ecaterina Andronescu, citată de Mediafax.

Întrebată dacă, în opinia sa, există riscul ca senatorii Opoziţiei să fi lucrat inutil în zilele de vineri şi sâmbătă, ea a negat acest lucru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite