Şeitan: Bugetul de pensii va fi suplimentat cu 500 milioane euro / Pensii mai mici pentru diplomaţi şi parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rectificarea bugetară care va avea loc la sfârşitul lunii iulie - începutul lunii august va însemna şi transferarea a jumătate de miliard de euro către bugetul asigurărilor sociale, pentru a putea acoperi plata pensiilor până la sfârşitul anului, în urma deciziei CCR care declară neconstituţională reducerea pensiilor cu 15%, a anunţat joi ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

"Nu există o problemă de a avea această sumă pentru acoperirea plăţii pensiilor până la sfârşitul anului, însă în condiţiile în care în acest moment subvenţia acordată de la bugetul de stat era de 1,7 miliarde euro, aceasta urmează a creşte cu încă 500 milioane euro, în urma rectificării bugetare", a spus Şeitan.

Curtea Constituţională afirmă, în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională tăierea pensiilor, că pensia este un drept câştigat, iar diminuarea acesteia nu poate fi acceptată nici măcar temporar.

Pensii mai mici pentru parlamentari şi diplomaţi

Legile austerităţii, care cuprind şi actul normativ privind recalcularea pensiilor speciale, au fost publicate în Monitorul Oficial.

În cel mult o lună de la publicarea normelor de aplicare, foştii parlamentari, diplomaţi sau cei care au activat în aviaţie vor primi pensii mai mici.

Magistraţii sunt singurii care îşi păstrează pensiile integrale, deoarece CCR a decis că magistraţii au un statut special, iar măsura diminuării pensiilor lor este neconstituţională pentru că încalcă principiul independenţei justiţiei, potrivit motivării deciziei pronunţate vineri.

Potrivit ministrului Muncii, prin recalcularea pensiilor speciale, se va realiza o economie de circa 25 de milioane de lei pe lună, respectiv 300 de milioane de lei pe an.

Recalcularea pensiilor militarilor intră în vigoare din 2011

Recalcularea se va face în două etape. În prima etapă se va umbla la pensiile foştilor diplomaţi şi parlamentari, urmând ca în cea de-a doua etapă să intre personalul militar. Potrivit lui Mihai Şeitan, ministrul Muncii, de această lege nu sunt vizaţi militarii cu o pensie de până la 3.000 de lei.

"Recalcularea pensiilor militarilor intră în vigoare de anul viitor, iar celelalte pensii speciale la o lună de la publicarea normelor", a precizat Şeitan.

În luna iulie urmează a fi recalculate aproape 5.200 de pensii speciale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite