Şeful Gărzii Bucureşti, demis după o anchetă „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Stelică  Constantin Barna
Stelică Constantin Barna

În urma articolelor despre vânzarea unei firme cu datorii de 6,7 milioane de euro unui şomer basarabean, Stelică Constantin Barna a fost demis. Foştii colegi din Garda Financiară anchetează operaţiunile financiare derulate de Stelică Constantin Barna (PDL) prin intermediul unei firme în care îşi folosea rudele drept paravan.

AUDIO Marea hoţie a comisarului-şef de la Garda Financiară

Şeful Gărzii Financiare Bucureşti, Stelică Constantin Barna, şi-a pierdut ieri ambele funcţii deţinute în instituţie, cea de director şi de şef de divizie, după ce "Adevărul" a dezvăluit în exclusivitate felul în care acesta  a adoptat o  metodă evazionistă pentru a scăpa de firma sa cu datorii de 6,7 milioane de euro, Anaem Exim.

Surse de la vârful Finanţelor Publice au confirmat că şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, a semnat ieri după-amiază ordinul prin care Stelică Constantin Barna a fost demis din funcţia de director al Gărzii Financiare Bucureşti, pe care o ocupa încă din mai 2009. Mai mult, Constantin va fi disponibilizat şi din funcţia de şef de divizie, pe care o ocupa în instituţia de control din Capitală. Acest ultim post urmează să fie, de altfel, desfiinţat. „Două din cele şase divizii ale Gărzii Financiare Bucureşti vor dispărea. Una dintre ele este cea condusă până acum de domnul Stelică Constantin Barna", au explicat oficiali ai ANAF.

Basarabeanul păcălit de comisar

În urmă cu o săptămână, „Adevărul" dezvăluia cum firma de familie a comisarului Stelică Constantin Barna, Anaem Exis SRL, fusese trecută pe numele unui şomer basarabean pentru a se pierde urma unor datorii de 6,7 milioane de euro. Mutarea frauduloasă a fost posibilă după ce Stelică a aplicat o reţetă folosită de mafia preluărilor fictive de firme cu datorii.

La începutul anului, cetăţeanul basarabean Ştefan Moloşnic a fost numit asociat în societatea Anaem Exim alături de mama de 77 de ani a comisarului, Stana Constantin, şi de fratele lui, Stancu Constantin (54 de ani). Sediul social era în Ciocârlia (Ialomiţa), comuna natala a lui Stelică. Tot atunci basarabeanul a preluat şi funcţia de administrator. Acum patru luni, rudele lui Stelică au ieşit definitiv din companie, lăsându-l pe basarabean să se descurce singur cu societatea înglodată în datorii. Ştefan Moloşnic (52 de ani), locuitor al unei mahalale din orăşelul moldovean Orhei, a aflat de la jurnalişti că este patron de firmă în România. „Nu-i nimic straşnic. Ceva nu e corect aici, să plătească ei datoriile. Eu nu am semnat să intru în nici o firmă", a reacţionat Moloşnic.

Firma, mutată la Margareta a lui Bratu

Înainte ca firma să "treacă" Prutul, pentru a şterge şi ultima legătură pe care familia Constantin ar mai fi avut-o cu societatea în cauză, în noiembrie 2010, sediul firmei  aflat până atunci în casa părintească a lui Stelică Constantin, fusese schimbat. Aşa a ajuns, doar în acte, în curtea  "Margaretei lu' Bratu", o săteancă simplă din comuna vecină, Jilavele, fără nicio legătură cu afacerile comisarului-şef. Ca şi şomerul basarabean, nici Margareta nu a auzit vreodată de societatea Anaem Exim sau de comisarul Constantin.

Reporterii "Adevărul" i-au prezentat lui Stelică Constantin bilanţurile propriei sale societăţi exportate peste Prut, dar fără dar fără a-i arăta datele de identificare a societăţii. La o simplă privire, Stelică a fost necruţător cu proprietarul acelei firme. "La această societate trebuie inspecţie fiscală. Şi Garda Finanicară trebuie să se deplaseze acolo". Când i s-a spus că are în mână situaţia contabilă a propriei sale societăţi, Stelică a dat în bâlbâială. "E o comandă politică", a tunat comisarul şef.  

Domeniul imobiliar al lui Stelică Constantin Barna din comuna natală, Ciocârlia (Ialomiţa)



Firma lui Stelică controlată de superiori

Pe  lângă cei de la ANAF, s-au autosesizat şi reprezentanţii  Comisariatului General al Gărzii Financiare, structură care are în subordine şi instituţia condusă până ieri de Stelică Constantin Barna. A fost demarată o anchetă pentru a stabili modul în care  firma s-a „evaporat" din proprietatea familiei Constantin pentru a apărea sub patronajul basarabeanului. „În acest moment au început demersurile de verificare a acelei societăţi comerciale. Nu pot să vă spun în ce stadiu al controlului ne aflăm şi nici ce concluzii avem până acum, întrucât este secret fiscal", a declarat, pentru „Adevărul", purtătorul de cuvânt al Gărzii Financiare, Alexandru Cristea.

6,7 milioane de euro este suma datoriilor acumulate de firma familiei lui Stelică Constantin Barna şi „şterse" prin vânzarea societăţii unui şomer basarabean

„Ordonanţa Vlădescu" are şi azi rol protector pentru evazionişti

Mutarea frauduloasă peste Prut a societăţii lui Stelică a fost posibilă pentru că legea din România permite încă acest tip de fraudă. Anul trecut, la presiunea Comisiei Europene, România  a trebuit să ia măsuri urgente pentru stoparea acestui tip de legalizare a evaziunii fiscale. Numai că Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe la acea vreme, a adoptat un pachet de măsuri legislative care nu au închis decât o portiţă a acestui tip de fraudă. Mai exact, a interzis vânzarea de firme fără avizul statului. Dar dintr-o societate se poate ieşi în mai multe feluri. Cea mai simplă cale a fost utilizată cu succes şi de Stelică Constantin: în societate a intrat un moldovean prin majorare de capital, a fost numit şi administrator, iar foştii asociaţi au ieşit ulterior.

Violeta, de pildă, o basarabeancă care trăieşte în Bucureşti de pe urma acestui tip de escrocherie, spune exact care sunt paşii fentei: "Avem soluţii! Nu putem vinde firma dacă are datorii, dar noi facem totul legal. Mai întâi, vor intra în societate doi cetăţeni, prin majorare de capital, şi apoi ieşiţi dumneavoastră. E o Ordonanţă de Guvern dată anul trecut care ne lasă". Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, a declarat pentru "Adevărul" că Minsiterul Justiţiei  ar putea pune punct acestui fenomen. "Penbtru a împiedica  asemenea cazuri, cu moldoveni care să intre în firme cu datorii, prin majorare de capital, ar trebui modificată legea societăţilor comerciale pentru care iniţiator este Ministerul Justiţiei şi nu noi", a declarat Sorin Blejnar.

Moşia bugetarului Stelică

Domeniul imobiliar al lui Stelică Constantin Barna din comuna natală, Ciocârlia (Ialomiţa)

Mama lui Stelică Barna

De când a ajuns la şefia Gărzii Financiare din Capitală, Stelică Constantin (45 de ani), fost Barna, şi-a ridicat un adevărat domeniu imobiliar în comuna natală Ciocârlia (Ialomiţa). Din 2009 şi până acum la Ciocârlia s-au înălţat patru vile, case trecute pe numele fraţilor comisarului şef şi pe cel al mamei sale septuagenare, Stana.

Mama lui Stelică Barna

Construcţia „cartierului de vile" al familiei Constantin a început imediat ce mezinul Stelică a ajuns şeful Gărzii Financiare Bucureşti. A lui este şi cea mai arătoasă proprietate din sat. Stelică şi-a tras chiar pe malul lacului o vilă cu etaj, cu o suprafaţă care trece de 500 de metri pătraţi. Niciuna dintre cele patru vile nu se găseşte în declaraţia de avere a lui Constantin, asta deşi chiar mama sa, Stana, recunoaşte că palatul e al fiului de la Gardă. "Are o casă frumoasă. Ce? Nu are toată lumea?!", se miră bătrâna. În comparaţie cu bogăţiile care au răsărit la Ciocârlia, veniturile din 2010 ale lui Constantin sunt modeste: doar 2.900 de lei a încasat lunar.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite