Şefa Circului, hocus-pocus cu bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brânduşa Novac, directorulul general al Circ & Variete Globus din Bucureşti,ar fi derulat afaceri cu instituţia pe care o coordonează, încasând circa 290.000 de euro. Directoarea Circului, deputata PDL Brânduşa Novac, a fost reclamată la Parchetul General de Agenţia Naţională de Integritate, fiind acuzată de conflict de interese. 

Specialistă în realizarea spectacolelor de circ, Brânduşa Novac este acuzată de inspectorii ANI că a profitat de pe urma contractelor încheiate între propria-i firmă şi Circul Globus. Directoarea Circului şi-ar fi înfiinţat la finele anului 2005, firma „SC Sidus Artis SRL", iar ulterior ar fi încheiat - prin această societate o serie de contracte cu Circul Globus.

Valoarea totală a contractelor de colaborare şi a celor pentru realizarea unor spectacole de circ încheiate de Brânduşa Novac, atât ca persoană fizică, cât şi în calitate de asociat la SC Sidus Artis SRL, se ridică la aproximativ 290.000 de euro. În perioada 2006 - 2009, Brânduşa Novac ar fi încheiat 11 contracte cu Circul Globus, chiar dacă în această perioadă a deţinut şi funcţia de director general al instituţiei. Ea susţine însă că nu a încălcat nicio lege, neavând calitatea de funcţionar public. Printre contractele încheiate între firma Brânduşei Novac şi Circul Globus se numără şi realizarea regiei şi scenariului la specatacolele „Pădurea fermecată", „Galele Circului, ediţia a VIII-a", „Terra Maimuţelor 3007" şi „Elfii contraatacă".

De circ: şi prestator, şi beneficiar!

Motivând că pe piaţă nu există specialişti în regie artistică TV în domeniul circului, şeful Biroului de Relaţii Externe al Circului a propus colaborarea cu Brânduşa Novac, respectiv cu firma sa, Sidus Artis SRL. Culmea este că din Comisia care a încheiat această înţelegere a făcut parte însăşi Brânduşa Novac, în calitate de preşedinte al Consiliului de Adminsitraţie al Circului. Brânduşa Novac a semnat unele dintre contractele prin care îşi ceda drepturile de autor asupra regiei şi scenariului pentru anumite spectacole ale Circului Globus atât la prestator, cât şi la beneficiar, însă, potrivit avocatului ei, decizia a fost a Consiliului de Administraţie al instituţiei.

Regia şi scenariul spectacolului „Terra maimuţelor 3007“ au costat aproape 45.000 de euro



„Nu ştiu acum cu exactitate câte dintre contracte sunt încheiate în acest fel (semnate de directorul circului şi la rubrica destinată beneficiarului şi la cea a prestatorului - n.r.). Pot să vă spun însă că nu este nimic ilegal, doamna Brânduşa Novac având calitatea de reprezentant al Circ & Variete Globus", a declarat, ieri, Laura De Alvare, avocatul managerului Circului. Numai că Laura de Alvare a făcut parte, în calitate de avocat, şi în Consiliile de Administraţie ale Circ&Variete Globus Bucureşti, unde se stabileau proiectele de buget necesare desfăşurării activităţii instituţiei şi chiar încredinţarea contractelor către firma Brânduşei Novac.

„Afacerile" cu firma directoarei Novac

1 Contract între Circul Globus, în calitate de Beneficiar, reprezentat de către doamna Brânduşa Novac, Director şi SC Sidus Artis SRL, în calitate de Autor, încheiat pe o durată de 110 de zile, onorariu în cuantum de 20.394 de lei.
 
2 Contract de colaborare, încheiat între Circul Globus şi SC Sidus Artis SRL, în calitate de Autor, societate unde doamna Novac Brânduşa a deţinut calitatea de asociat, încheiat pe o durată de 90 de zile, onorariu în cuantum de 20.238 de lei.

3 Contract pentru realizarea unui concept artistic - regie TV (spectacol de circ), încheiat între Circul Globus şi SC Sidus Artis SRL, în calitate de Autor, încheiat pe o durată de 48 de zile, onorariu în cuantum de 29.114 de lei.

4 Contract între Circul Globus şi SC Sidus Artis SRL încheiat pe o durată de 90 de zile, onorariu în cuantum de 38.642 de lei.
 
5 Contract de colaborare între Circul Globus şi SC Sidus Artis SRL, încheiat pe o durată de 1 an, cu prelungire automată pe perioade succesive de câte un an. Onorariul contractului a fost de 214.215 de lei.

6 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru spectacolul „Pădurea fermecată". Valoarea totală a contractului a fost de 176.773 de lei.
 
7 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru spectacolul „Dracula în vacanţă". Valoarea contractuluia fost de 172.354 de lei.
 
8 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru spectacolul „Galele Circului" -  Ediţia a VIII-a Valoarea totală a contractului  a fost de 113.112 de lei brut.
 
9 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru spectacolul „Terra maimuţelor 3007". Valoarea totală a contractului a fost de 172.338 de lei.
 
10 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru spectacolul „Elfii contraatacă". Valoarea totală a contractului a fost de 126.800 de lei.

11 Contract de realizare a regiei şi a scenariului pentru Spectacolul „Galele Circului" - Ediţia a VII-a. Valoarea totală a contractului a fost de 110.052 de lei.

''Nu este nimic ilegal, doamna Brânduşa Novac având calitatea de reprezentant al Circ & Variete Globus.''
Laura de Alvare avocat

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite