Secta care dăunează sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O băimăreancă de numai 30 de ani se zbate între viaţă şi moarte pentru că familia care aparţine congregaţiei „Martorii lui Iehova“ refuză să lase medicii să-i administreze sânge.

Familia victimei refuză transfuzia de sânge din motive religioase, dar a pus la dispoziţia medicilor un medicament care stimulează producţia de celule roşii. Familia Ioanei Alina Mureşan, tânăra de 30 de ani care a fost miercuri seară victima accidentului de circulaţie, a refuzat administrarea de sânge din motive religioase, familia fiind membră a cultului „Martorii lui Iehova" din localitatea maramureşeană Mireşu Mare. Bătrânii congregaţiei, aşa cum se numesc liderii acestui cult religios, au declarat că sunt de acord cu orice fel de tratament alternativ atât timp cât nu este vorba despre o transfuzie de sânge. Contactaţi telefonic, fraţii Alinei au refuzat orice dialog cu presa.

Au acceptat însă să stea de vorbă cu reporterul „Adevărul" reprezentanţi ai cultului din care familia Mureşan face parte. „Există anumite principii biblice pe care familia le respectă. Avem pus la punct un comitet de asistenţă sanitară care intervine în asemenea cazuri şi a fost adusă încă de azi noapte eritropoetină, un înlocuitor de sânge pentru Alina. Este deja la dispoziţia medicilor care vor decide când i-l vor administra", a declarat Beniamin Pop, bătrân al congregaţiei „Martorii lui Iehova".

Medicii trebuie să respecte protocolul

Specialiştii hematologi din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş" confirmă declaraţiile bătrânilor congregaţiei, dar spun că medicamentul adus de familie poate fi administrat doar peste 14 zile victimei. „Pacienta a pierdut foarte mult sânge iar medicamentul adus stimulează producţia de celule roşii, dar dacă nu ai ce stimula...", a declarat Cristina Truică, şeful Secţiei de Hematologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. „Avem un formular special care se semnează de pacient sau aparţinători, după caz", a precizat Cristina Truică.

Aceasta a adăugat că anual se confruntă cu cel puţin şase asemenea cazuri de refuz şi nu toţi pacienţii reuşesc să supravieţuiască.   Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române sunt împotriva deciziei familiei tinerei. „Viaţa este darul suprem pe care îl primim de la Dumnezeu. Dacă într-o astfel de situaţie este nevoie de transfuzie, Biserica Ortodoxă Română nu este împotriva unei astfel de proceduri medicale, atât timp cât este salvată o viaţă", a declarat Cristian Ştefan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.

Ce spun alte culte

„Nu comentez, dar în Biserica noastră nu sunt asemenea refuzuri", a subliniat Grigore Todoran, pastor penticostal. „Adventiştii de ziua a şaptea preţuiesc viaţa şi nu consideră că Biblia descurajează folosirea sângelui şi a produselor din sânge în tratamentul medical. De peste o sută de ani, Spitalele Adventiste din lumea întreagă au folosit transfuziile de sânge în tratarea pacienţilor lor", a declarat Ioan Gheroghe Rotaru, pastor al Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite