Scoala de agricultura sprijinita de Biserica Ortodoxa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de interes a tinerilor pentru agricultura a dus de-a lungul timpului la imbatranirea multor sate romanesti. Dupa desfiintarea CAP-urilor si improprietaririle facute in urma Legii 18, pasul

Lipsa de interes a tinerilor pentru agricultura a dus de-a lungul timpului la imbatranirea multor sate romanesti. Dupa desfiintarea CAP-urilor si improprietaririle facute in urma Legii 18, pasul spre un nou tip de organizare agrara s-a dovedit dificil. Astazi, cand UE ne cere sa ne aliniem standardelor in privinta cultivarii plantelor si cresterii animalelor, se impune, mai ales in mediul rural, dezvoltarea unui sistem nou de invatamant menit sa asigure tarii specialisti cu aceeasi pregatire ca si cei din Europa.
Absolventii isi vor putea infiinta propria ferma
Prof. dr. Mihail Milea, un preot gospodar, s-a gandit sa infiinteze in localitatea Campeni din judetul Buzau o scoala de zootehnie si legumicultura pentru copiii si tinerii aflati in dificultate, fara posibilitati materiale, orfani sau provenind din familii sarace, cu un singur parinte. Initiativa a avut succes. in loc sa ia calea strainatatii in cautare de lucru la negru, tinerii au inceput sa prinda drag de agricultura si animale, si-au dat seama ca si aici, in Romania, pot realiza ceva prin munca si n-au mai plecat. "Am infiintat scoala de Arte si Meserii Sf. Sava din Buzau, in scopul de atrage tinerii spre munca stramoseasca, munca parintilor si bunicilor nostri care a inceput sa cam dispara. Dupa doi ani de pregatire si practica in legumicultura si zootehnie, elevii primesc o diploma recunoscuta de Ministerul invatamantului. Prin munca si scoala, orice copil poate fi integrat in societate. Eu am cumparat cateva hectare de pamant in localitate si, dupa ce vor termina cursurile si vor primi diplomele, tinerii isi vor putea infiinta propriile ferme si gospodarii". I-am gasit pe elevii agricultori-zootehnisti din Campeni la treaba. Unii scoteau fasolea din rasaduri, altii ingrijeau animalele. Rodul muncii lor inseamna: dovleci, cartofi, rosii, ceapa, vinete, partrunjel, telina, de cea mai buna calitate. in grajduri stau animalele: cativa cai frumosi, bine ingrijiti, asteapta sa porneasca la trap pe campuri. Vacile si oile sunt duse la pasune, iar gainile, ratele, gastele si bibilicile dolofane ciugulesc boabe de porumb din recolta proprie a elevilor. Valentin Vladoiu are 21 de ani si o gramada de responsabilitati. Abia asteapta sa-si primeasca diploma de absolvent si sa demareze propria afacere. "imi doresc sa am o ferma, organizata si condusa dupa ideile mele, spune Valentin. Vreau cai, vaci, porci, pasari cat de multe, ma pricep foarte bine sa le ingrijesc. O sa-mi construiesc si o casa, ma insor si voi deveni un gospodar fruntas in satul asta." Scoala de Arte si Meserii Sf. Sava este singura din Romania care activeaza in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, cu resurse proprii. Scolarizarea este gratuita, la fel masa si echipamentul scolar. Aici, tinerii invata totul despre agrotehnica, biologie, agricultura, clima. Pe langa aceste specializari, elevii urmeaza si cursuri de matematica, informatica, engleza si religie. Diploma de absolvire este recunoscuta atat in tara, cat si in strainatate, tinerii putand fi angajati oriunde gasesc un loc de munca.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite