Sălbăticia de lângă oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii expediţiei „Adevărul“ au vizitat Parcul Naţional Nairobi, unde sute de animale sălbatice trăiesc libere pe o suprafaţă de 117 kilometri pătraţi!. Impala şi zebrele au fost cele mai prietenoase animale din rezervaţie. Leii şi gheparzii au fost însă scumpi la vedere şi s-au ascuns de aparatele de fotografiat.

Parcul Naţional Nairobi a fost următoarea oprire din expediţia celor 15 câştigători ai concursului „Rahan te trimite în safari". Aflat în imediata apropiere a Capitalei Kenyei, parcul este o rezervaţie naturală care cuprinde zeci de specii de animale şi păsări.

Acestea trăiesc într-un perimetru delimitat pe cea mai mare partea a sa cu garduri electrificate. Totuşi, există şi o zonă liberă, graniţa naturală delimitată de râul Mbgathi. Aceasta a fost de altfel mereu poarta spre alte rezervaţii, cele mai multe animale migrând în funcţie de sezon. „Acum nu mai migrează în număr mare, aşa cum era în urmă cu câţiva ani deoarece în drumul animalelor au mai apărut şi construcţii. Este spectaculoasă migraţia, mai ales în lunile iulie-august", a explicat David, liderul grupului.

Greu de găsit

În mijlocul parcului este interzisă coborârea din maşină

Odată cu distanţarea de zona civilizată au început să apară şi animalele. Potecile bătătorite te duc în inima unei rezervaţii în care nu poţi să nu te simţi intrus. Bivoli, rinoceri, impala, struţi, diferite specii de gazele, zebre, girafe, maimuţe, porci sălbatici se arătă pe rând curioşilor. Deşi zeci de maşini se perindă prin rezervaţie, cele mai liniştite par zebrele, care ignoră maşinile aflate la doar câţiva metri distanţă şi strigătele de uimire ale europenilor.

Odată cu lăsarea serii apar şi hipopotamii. Din cauza secetei, aceştia se lasă mai greu scoşi la soare.  Cei care însă nu sunt de găsit, în ciuda eforturilor ghizilor, au fost leii şi gheparzii. Potrivit unor organizaţii de protecţia animalelor, în Parcul Naţional Nairobi s-ar mai afla doar o leoaică şi cinci lei. Totuşi, în urmă cu o săptămână, câţiva membri ai Wildlife Direct au fotografiat şi nişte pui de lei.

Deşi expediţia prin sălbăticia de lângă oraş durează câteva ore, parcul este unul dintre cele mai mici ca şi suprafaţă din Kenya. Apusul brăzdează cerul în culori calde. „Ce repede cade soarele", spun membrii expediţiei. Şi, într-adevăr, seara se lasă repede. E vremea pentru „rangerii" parcului să-şi înceapă patrula. „Verifică în fiecare seară ca nu cumva să rămână vreun turist în rezervaţie. Drumurile nu sunt uşoare, iar orăşenii nu se prea pricep să conducă pe aici. Dacă rămâi blocat, trebuie să laşi farurile aprinse, ca să fii găsit", a explicat David.

Puţini dezamăgiţi că nu au văzut niciun leu, cei 15 membri ai expediţiei „Adevărul" au părăsit Parcul Naţional Nairobi cu speranţa că, în Masai Mara, regele animalelor nu va fi la fel de scump la vedere. Următoarea destinaţie este cea mai faimoasă plantaţie de ceai din Kenya. De aici, românii plecaţi în căutarea lui Rahan vor putea vedea Kilimanjaro.

Membrii expediţiei în safari

Familia Vornicu din Piatra Neamţ: Tudor (9 ani), Minodora (36 de ani) şi Cristian (40 de ani).
Familia Belu din Giurgiu: Ema (15 ani), Lenuţa (39 de ani) şi Tudorel (39 de ani).
Familia Şuică din Constanţa: Leonard (9 ani), Alina (37 de ani) şi Augustin (50 de ani).
Familia Preda din Bucureşti: Răzvan (9 ani), Ana-Maria (36 de ani) şi Stelian (37 de ani).
Sebastian Grecu (34 de ani), Alexandru Drăguşin (35 de ani) şi Ştefan Toma (34 de ani), toţi trei din Bucureşti.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite