Salariul minim - Cartel „Alfa” cere convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartel „Alfa” i-a trimis azi premierului o scrisoare deschisă în care-i cere convocarea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, pentru discutarea salariului minim pe economie.

„Alfa” se opune salariului minim de 700 de lei pe economie, aşa cum are de gând Executivul să stabilească pentru anul viitor.

Confederaţia nu este de acord nici cu suma şi nici cu procedura.

În primul rând, „Alfa”, la fel ca şi Blocul Naţional Sindical (BNS), vor un salariu minim care să acopere valoarea coşului zilnic, valoare ce a fost calculată anul acesta într-un studiu al BNS.

Este vorba de o sumă peste 900 de lei, pe care cel puţin cele două confederaţii o solicită cu insistenţă, aducând două argumente: pe de o parte, ar asigura un trai decent salariatului, iar în al doilea rând ar creşte veniturile la buget, deoarece impozitele pe salarii şi contribuţiile sociale s-ar majora corespunzător.

În scrisoarea deschisă, Cartel „Alfa” acuză Guvernul că asimilează salariul minim ajutorului social şi atrage atenţia că aceste venituri sunt pentru program de lucru complet şi ar trebui să le permită salariaţilor să se întreţină din aceşti bani.

Intenţia Guvernului, de majorare a salariului minim de la 670 la numai 700 de lei încalcă sensul ideii de „salariu minim”, precizează sindicaliştii, în scrisoarea trimisă premierului Emil Boc.

„Salariul minim pe economie garantat în plată trebuie, în primul rând, să reflecte valoarea muncii în relaţia dintre angajat şi angajator, dar trebuie, în acelaşi timp, să fie un instrument de stimulare a pieţii muncii şi o cale de eliminare a evaziunii fiscale”, atrage atenţia Cartel „Alfa”.

Salariul minim pe economie trebuie fixat la o valoare care să elimine situaţia actuală, când lucrătorii sunt exploataţi, se spune în scrisoare, şi să apere, totodată, interesele statului.

„Alfa” atenţionează că stabilirea salariului minim pe 2012 prin hotărâre de guvern, după obţinerea avizului Consiliului Economic Social (CES), este ilegală, deoarece fixarea acestui venit este atribuţia Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social (CNTDS).

De aceea, „Alfa” cere premierului să organizeze de urgenţă Consiliul Naţional Tripartit, pentru a discuta salariul minim pe economie. Altfel, organizaţia va ataca în instanţă hotărârea de guvern prin care se va modifica unilateral salariul minim.

Comisia pentru muncă a CES va discuta joi, 1 decembrie, propunerea Guvernului de a fixa la 700 de lei salariul minim pe economie, urmând ca apoi plenul să avizeze sau nu hotărârea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite