Salariile profesorilor, la Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Curţii Constituţionale vor fi chemaţi să analizeze „situaţia de conflict dintre Executiv şi Legislativ” creată după ce Camera Deputaţilor a obligat practic Guvernul să

Judecătorii Curţii Constituţionale vor fi chemaţi să analizeze „situaţia de conflict dintre Executiv şi Legislativ” creată după ce Camera Deputaţilor a obligat practic Guvernul să majoreze cu 50% salariile profesorilor.

Discuţiile aprinse de ieri, din Guvern, au fost urmate de declaraţiile incendiare ale politicienilor, toate convergând spre concluzia că nu ar fi banii necesari pentru creşteri atât de mari ale veniturilor cadrelor didactice.

Votul deputaţilor arată însă că pe parlamentari nu-i preocupă sursele de finanţare, pentru simplul motiv că această problemă trebuie rezolvată de către Executivul de acum şi de cele care vor urma, nu de către Legislativ.

De aici şi conflictul invocat, ieri, de premierul Călin Popescu Tăriceanu, după discuţiile cu miniştrii implicaţi în chestiune. Un fel de cerc vicios din care nu s-ar putea ieşi decât dacă o instanţă independentă, în speţă Curtea Constituţională, admite sau respinge teza potrivit căreia proiectul votat de deputaţi contravine legii fundamentale.

Criza financiară, tranşată politic

În timp ce Occidentul luptă cu efectele turbulenţelor financiare, la noi, perspectiva creşterii salariilor, pentru profesori şi nu numai, este văzută ca pericol de derapaj bugetar.

Şi profesorii au dreptate când cer majorarea salariilor, şi miniştrii, când avertizează că nu vor fi destui bani, mai ales în contextul actualei crize externe.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite