S-a calificat la Internaţionala de Biologie de pe patul spitalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Aria de proiecţie pe creier a plăcerii diferă de aria de proiecţie pe creier a raţiunii, aşa mai glumesc din când în când cu mama mea. Creierul nu este chiar ca o hartă. Nu pot spune exact

"Aria de proiecţie pe creier a plăcerii diferă de aria de proiecţie pe creier a raţiunii, aşa mai glumesc din când în când cu mama mea. Creierul nu este chiar ca o hartă. Nu pot spune exact de ce îmi place biologia. Pur şi simplu îmi place", spune ştefan Andrei Anghel, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Ploieşti. Băiatul s-a calificat la Olimpiada internaţională de biologie de pe patul de spital, fiind operat de urgenţă de apendicită.
"Aveam dureri foarte mari de stomac - spune Andrei. Eu am tot luat pastile ca să-mi treacă, dar nimic. Mă aflam deja la Cluj-Napoca pentru lotul lărgit şi, cu trei zile înainte de test, m-am dus la spital că nu se mai putea. M-au operat imediat şi mi-au zis că dacă mai stăteam mult făceam peritonită. Am sunat şi eu la inspectorat: ştiţi, se poate să dau testul în spital?. Au fost foarte drăguţi, mi-au adus o comisie în salon şi am reuşit. Subiectele au fost grele, nu au cum să fie uşoare, dar m-am descurcat foarte bine. Mi-au făcut calmante ca să nu am dureri, pentru că, totuşi, 3 ore, eu am stat concentrat şi am scris pe o foaie chiar în pat. Am ţinut morţiş să susţin acest test şi sunt foarte fericit", ne-a spus olimpicul. "Mama, când a auzit, a venit imediat la mine la spital - continuă băiatul. Tot ea a fost cea care a închis uşile de pe la celelalte saloane din spital - că mai e gălăgie, doar e spital de copii - pentru ca eu să scriu în linişte şi să mă pot concentra. Am avut un noroc mai ciudat. De apendicită, oricum, nu puteam scăpa, trebuia să mă operez. Iniţial, am crezut că nu mai am nicio şansă". Pasiunea lui Andrei pentru biologie s-a născut în clasa a 5-a, când a luat nota 6 la o lucrare de biologie. "Trebuia să scriu despre fotosinteză. M-am supărat foarte tare când am văzut ce notă am primit şi m-am ambiţionat să-mi măresc media. De atunci a început să-mi placă mie biologia. Acum, la etapa internaţională, va fi durere, pentru că vom fi cei mai buni dintre cei mai buni. Eu voi da tot ce pot", spune Andrei. La Olimpiada de biologie participă din clasa a VII-a. Atunci a luat premiul al II-lea pe judeţ. În clasa a IX-a, a reuşit o menţiune pe judeţ, iar în clasa a X-a a intrat în lotul lărgit al olimpicilor.

A început bacul olimpicilor
Ieri a început, la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Bucureşti, prima probă a "bacalaureatului olimpicilor", proba orală de limba şi literatura română. Sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2006 a fost organizată pentru 56 de elevi ai claselor a XII-a, incluşi în pregătirea pentru olimpiadele internaţionale de matematică, fizică, biologie, chimie şi informatică. Aceştia au optat pentru aproximativ 30 de probe scrise, orale şi practice. Astăzi are loc proba orală la limba modernă, mâine - proba scrisă la română, pe 25 mai - proba obligatorie a profilului (scris), pe 26 mai - proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, pe 27 mai - probă din celelalte arii curriculare, iar în următoarele două zile, proba orală şi proba scrisă la limba maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 29 mai.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite