Rudele caporalului: „Laurenţiu nu se temea de nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rudele caporalului de 30 de ani, mort joi în Afganistan, spun că acesta nu plecase pentru bani, ci pentru a-şi face datoria de român. În timp ce autorităţile îl avansau la gradul de sublocotenent, familia militarului Constantin-Laurenţiu Lixandru începea pregătirile de înmormântare.

Caporalul Constantin-Laurenţiu Lixandru a făcut parte din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab" din Craiova, ai cărui soldaţi sunt cunoscuţi sub denumirea de „Scorpionii Roşii". Acesta se afla de trei luni în Afganistan, acolo unde alţi aproape 600 de militari craioveni slujesc patria de la începutul anului. Joi, caporalul şi-a pierdut viaţa în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Tânărul locuia în Rovinari, Gorj, cu soţia sa, Cornelia Lixandru (37 de ani). Rudele femeii îndoliate au fost în permanenţă alături de ea. „Nu ne vine să credem ce s-a întâmplat. Îl aşteptam acasă peste trei luni. Mama lui este în stare de şoc, a ajuns la spital, iar sora mea este distrusă. Ei vorbeau în fiecare seară, pe internet şi la telefon. Nu pot să-mi imaginez că va fi adus acasă mort", a povestit zguduită de emoţie Mariana Daju (48 de ani), cumnata caporalului.

Cunoscuţii spun că olteanul nu plecase în Afganistan pentru bani, ci pentru a-şi face datoria de român. „Ni s-a spus că a fost un accident şi că s-a întâmplat un eveniment tragic în familie. Era în serviciul de patrulare şi a explodat o grenadă. Ei îşi doreau foarte mult un copil. Ar fi fost bine dacă li s-ar fi împlinit acest vis, cumnata mea ar fi avut astfel o alinare. Soţia lui a fost însărcinată, dar a pierdut sarcina. Chiar eu am vorbit cu el cu o zi înainte. Mi-a spus că totul e bine şi nu-i era teamă de nimic. A plecat în misiune şi trebuia să-şi facă datoria faţă de ţară, el a vrut să plece. Nu aveau probleme cu banii, mai ales că nu aveau copii. A plecat să-şi facă datoria faţă de ţară, iar acum va fi adus la Rovinari să fie înmormântat", a spus Costel Daju (52 de ani), cumnatul caporalului.

Trupul neînsufleţit al caporalului va fi repatriat duminică, un ceremonial militar şi religios urmând să fie organizat pe Aeroportul Otopeni. Monument cu aprobare de la Mitropolie Trupul neînsufleţit al lui Constantin-Laurenţiu Lixandru va fi adus duminică noapte la Rovinari, caporalul urmând să fie înmormântat marţi, cu onoruri militare. Potrivit edilului Dorin Filip, bărbatul va fi îngropat în cimitirul Bisericii de lemn din oraş, fiind obţinută în acest sens o derogare specială de la Mitropolia Olteniei, dat fiind că lăcaşul de cult este monument istoric: „Acest tânăr a murit în Afganistan pe front, chiar în luptă şi trebuie să ne facem datoria, împreună cu domnii din cadrul armatei, ne vom ocupa să aibă parte de o înmormântare cum se cuvine.

Am cunoscut-o pe soţia dânsului, nu erau nevoiaşi, dar ca fiecare îşi doreau să câştige mai mult. Am hotărât să-l înmormântăm într-o biserică veche din 1840, monument. Am luat legătura cu feţele bisericeşti, cu Mitropolia şi am primit aprobarea. Marţi va avea loc înmormântarea, va fi ţinut în catedrală, duminică noapte va fi adus la Rovinari. Îi vom face şi un monument lângă mormânt, în faţa bisericii".

O familie „la locul ei"

Cei care l-au cunoscut pe Laurenţiu plâng dispariţia sa. „E un şoc pentru noi toţi. Ştiu că a lucrat ca zidar, în construcţii, înainte să plece în Afganistan. Soţia lui lucrează la CFR, la Filiaşi, dar toată lumea ştia că e o familie la locul ei. Am înţeles că vecina a pierdut anul trecut o sarcină la şase-şapte luni", a mărturisit Ion Voinea, preşedintele asociaţiei de locatari. Ministerul Apărării va suporta costurile de repatriere şi de înmormântare ale militarului.

Condoleanţe oficiale

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, se declară „întristat" de moartea sublocotenentului Constantin Laurenţiu-Lixandru. „Am fost întristat să aflu despre moartea sublocotenentului Constantin-Laurenţiu Lixandru, căzut la datorie în timpul unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat în timpul unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele Guvernului SUA, vreau să transmit cele mai sincere condoleanţe familiei, prietenilor şi camarazilor săi de arme", se arată într-o declaraţie a ambasadorului SUA. Gitenstein mai precizează că „sublocotenentul Lixandru şi-a dat viaţa pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite