Rromii, categoria cea mai dezavantajată de pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul acestei etnii, se poate chiar spune că sunt discriminaţi la angajare, se arată în Raportul cercetării “Egalitatea la angajare şi la locul de muncă”, dezvoltate de Universitatea Bucureşti.

La angajare, cele mai reduse şanse le au persoanele cu dizabilităţi, rromii, femeile cu copii mici în întreţinere şi tinerii absolvenţi.

În cazul rromilor, spune Raportul, este posibil să avem de-a face cu o atitudine discriminatorie pură.

image

La promovare, persoanele cu dizabilităţi, rromii şi femeile cu copii mici sunt categoriile cele mai dezavantajate.

Tocmai de aceea, ei au şi cei mai puţini reprezentaţi la conducerea firmelor din România, mai arată cercetarea.

Femei cu copii

Discriminarea femeilor cu copii în întreţinere nu este foarte răspândită, în opinia celor care au răspuns la întrebările din sondajul proiectului.
Firmele par destul de dispuse să angajeze, formeze şi promoveze femeile cu copii, însă tot aceste femei riscă să fie printre primele disponibilizate în momentul restructurărilor.

Absolvenţi

Asemănătoare este şi situaţia tinerilor absolvenţi - aproximativ 70% din respondenţi cred că frmele sunt dispuse sau foarte dispuse să angajeze absolvenţi fără experienţă dar, pe de altă parte, aceleaşi persoane sunt convinse că tinerii se numără printre primele victime ale restructurărilor.

Opţiuni politice

O treime din respondenţi consideră că o persoană cu opţiuni politice diferite de ale angajatorului are puţin şanse de a fi recrutat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite