Românii vor să muncească în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70.000 de români au plecat la muncă peste hotare în primul semestru al anului 2010.

Printre ţările pe care românii le preferă pentru a muncii se numără Germania, Marea Britanie, Cipru, Grecia, Spania sau Italia. Medicii, inginerii şi IT-iştii sunt cei mai căutaţi pe piaţa muncii internaţională, iar salariile sunt pe măsură.

De exemplu, leafa medie a unui medic în Romania este de 350 de euro, în timp ce în Europa, el poate ajunge la 8.000 de euro pe lună. Medicii seniori, cei mai căutaţi, pot obţine salarii ce ajung şi la 10.000-12.000 de euro pe lună în ţări precum Marea Britanie sau Suedia.

Potrivit specialiştilor în recrutări, 72.000 de români au ales să plece la muncă în străinătate doar în primul semestru al acestui an. Dintre aceştia, peste 32.000 de persoane au studii superioare.  Cei mai mulţi lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit: sănătate (în jur de 5.000), inginerie (peste 3.500) sau IT (peste 3.000).

Profilul românului care se califică la un job în Europa

Potrivit specialiştilor în recutări, românul care alege să muncească în străinătate este bărbat, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, căsătorit şi cu studii superioare. Potrivit site-ului www.Tjobs.ro, 70% din aplicanţi sunt bărbaţi şi doar 30% femei. În ceea ce priveşte starea civilă, 51% dintre aplicanţi sunt necăsătoriţi şi fără copii. Cei mai mulţi vor să muncească în Germania, Marea Britanie, Italia, Franţa sau Spania. Românii care au căutat un job pe site-urile de specialitate au aplicat în domenii precum: construcţii, agricultură, industrie, hoteluri, restaurante, inginerie, IT, consultanţă şi management.

Zonele din care au plecat cei mai mulţi români (între 3 şi 10% din numărul total) sunt: Bucureşti, Constanţa, Prahova, Braşov, Timişoara, Galaţi, Iaşi, Cluj, Bacău, Hunedoara, Argeş.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite