Românii spun că sunt mai productivi când lucrează de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate din cele peste 1.300 de persoane chestionate de site-ul de recrutare BestJobs spun că sunt mai productivi când muncesc acasă, decât atunci când lucrează la birou.

Din cele peste 100 de companii ai căror reprezentanţi au participat la sondaj, aproximativ 59% le permit angajaţilor să lucreze de acasă, însă numai ocazional. 
Productivitatea mărită vine din dispariţia unor factori de stres care se manifestă la birou. Pentru salariaţi, marele avantaj al muncii de acasă îl reprezintă, mai ales în marile oraşe, eliminarea pierderilor legate de transport. Bucureştenii nu mai pierd ore întregi cu drumul dus-întors de la birou.
Astfel, este posibil şi un management mai eficient al timpului de muncă şi al celui personal.

De cealaltă parte, angajatorii sunt încântaţi de creşterea productivităţii, dar sunt nemulţumiţi că se face mai greu controlul calităţii muncii.

În plus, angajaţii care prestează servicii de acasă sunt distraşi de o mulţime de lucruri şi-şi întrerup activitatea pentru o mulţime de lucruri: se ocupă şi de activităţile casnice (pun maşina la spălat, gătesc etc.), se mai pierd în faţa televizorului, se mai ocupă de copii, sunt atraşi de social media, plimbă căţelul etc.

Chiar dacă majoritatea celor chestionaţi spun că muncesc mai puţine ore atunci când îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu de acasă, totuşi, 27% din respondenţi susţin că lucrează cel puţin opt ore, alţi 23% din cei chestionaţi muncesc între patru şi şase ore, iar 16% dintre ei lucrează între şase şi opt ore. 

Din păcate, sunt puţine domeniile care se pretează la această variantă: IT, vânzări şi marketing, acolo unde se lucrează pe proiecte.

În străinătate, munca de acasă devine o variantă tot mai agreată de angajatori, deoarece poate reduce o mulţime de cheltuieli, precum chiria spaţiului de birouri, energia, curăţenia etc. Va fi, probabil, metoda de lucru a viitorului, cu excepţia puţinor domenii.

Sondajul este realizat printre utilizatorii platformei, nu este efectuat pe criterii sociologice şi nu are nicio reprezentativitate la nivel naţional sau local.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite