Românii se răsfaţă cu mâncare nesănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

73% din bucureştenii care iau masa în oraş în mod regulat preferă să se răsfeţe când merg la restaurant, arată un studiu efectuat de Unilever Food Solutions.

Pentru că percep ieşirile la masă ca fiind ocazii speciale, oamenii comandă feluri de mâncare nesănătoase. Un studiu recent efectuat de Unilever Food Solutions arată că 70% din cei chestionaţi cred că obezitatea este într-adevăr o problemă în ţara noastră, însă asta nu-i descurajează să mănânce nesănătos.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulţi erau supraponderali. Dintre aceştia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalior va creşte la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor - la 700 de milioane. Conform aceleiaşi surse, în 2008, 51% din adulţii români erau supraponderali, iar 19,1% - obezi. Printre cauzele principale ale acestei epidemii se numără sedentarismul şi alimentaţia necorespunzătoare.

Mâncarea sănătoasă, considerată scumpă

Mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi mai puţin gustoasă de către persoanele care iau frecvent masa în oraş, atât la nivel local, cât şi la nivel global. 57% din respondenţii de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă (cei mai mulţi din aceştia fiind în Polonia - 69%, şi cei mai puţini în Marea Britanie - 46%). Comparativ, 78% din bucureşteni spun că mâncarea sănătoasă are un preţ mare.

Global, mai mult de patru din zece respondenţi consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de săţioasă. În Bucureşti, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu această afirmaţie. Felurile de mâncare sănătoase sunt percepute ca mai puţin atrăgătoare de o treime din cei chestionaţi la nivel global. Mai mult, 63% din persoanele intervievate la nivel local spun că opţiunile sănătoase puse la dispoziţia lor de către restaurante nu par gustoase.

„Consumatorii nu consideră mâncarea sănătoasă nici atrăgătoare, nici accesibilă. Una dintre problemele pe care le-a scos în evidenţă studiul este aceea că oamenii cred că nu-şi pot permite mâncarea sănătoasă. Mai mult, nu o consideră gustoasă, astfel că nici nu fac eforturi pentru a o consuma mai des", declară Maria Gavrilescu, reprezentant Unilever Food Solutions România.

Restaurante, bila neagră

„Românii sunt însă conştienţi că ar trebui să o facă - 56% din cei care iau în mod regulat masa în oraş caută opţiunile sănătoase din meniuri. Ce lipseşte în acest moment este o soluţie pentru a schimba percepţia - mâncarea sănătoasă poate fi făcută gustoasă şi accesibilă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca industria de food service să ia măsuri pentru a educa şi corecta obiceiurile proaste", a mai adăugat aceasta.

Respondenţii studiului local consideră responsabili pentru a îmbunătăţi calitatea mâncării proprietarii de restaurant, apoi producătorii de ingrediente şi bucătarii.

Conform aceluiaşi studiu, cel mai înalt grad de interes pentru pentru opţiunile sănătoase din meniuri a fost arătat în Indonezia şi China (80%). La polul opus se află ruşii (doar 40% din ei caută în meniu feluri sănătoase).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite