Românii fac reclamaţii trăsnite
0
Oamenii sunt în stare să sesizeze Protecţia Consumatorilor când pleacă în vacanţă doar de dragul de a se văita. Unii români se plâng de faptul că nu primesc zahăr brun sau că stau în autocar în soare.
Unii români fac un obicei din a se plânge din orice. Aşa a fost şi cazul unui turist care a reclamat la agenţia de turism că nu există zahăr brun la cafea şi nu este nici suficientă carne în mâncarea servită la restaurant. Există şi turişti care ameninţă agenţia de turism că fac reclamaţie la OPC înainte să plece în concediu şi să vadă dacă serviciile primite sunt conform aşteptărilor. „Am avut situaţii în care oamenii au dorit să facă reclamaţie pentru un serviciu care nu se poate garanta de agenţie. Un caz mai des întâlnit se referă la faptul că vor să primească o cameră la etaj", explică Elena Radu, Tourism Product Manager Eurolines.
Vor un loc la umbră în autocar
Tot din categoria reclamaţii neobişnuite face parte şi aceea potrivit căreia oamenii se plâng de faptul că au cerut loc în autocar cu vedere spre Fălticeni, loc în faţa autocarului sau loc pe partea unde nu bate soarele. Sunt întâlnite şi situaţiile în care hotelierii sunt nemulţumiţi de clienţi. „Un hotelier ne-a reclamat că unii turişti au luat uscătorul de păr din baie, deşurubându-l chiar din perete", mai spune Elena Radu.
„Programul este încărcat şi obositor"
Potrivit proverbului „socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg", mulţi turişti s-au trezit în situaţii critice şi au reclamat nedreptăţile pe care au fost nevoiţi să le îndure în timpul vacanţei.
De cele mai multe ori, turiştii care nu evaluează corect un pachet raportat la preţ versus calitate (cumpără un pachet ieftin, dar doresc să primească servicii de 5 stele) au cele mai mai neplăceri. De asemenea, turiştii au mai fost nemulţumiţi şi de personalul hotelier sau de faptul că masa era puţin diversificată (aceleaşi sortimente zilnic). Câţiva au reclamat faptul că au fost cazaţi la un hotel unde erau prea multe persoane de naţionalitate rusă, foarte gălăgioase.
Pentru unele circuite - cazări low budget -, localizate departe de centrul oraşului, românii au fost nemulţumiţi că nu au avut posibilitatea de a ieşi singuri la plimbare, indiferent dacă acest lucru era sau nu precizat în programul iniţial unde sunt localizate hotelurile. Au existat cazuri în care, în unele circuite, erau prea multe obiective turistice de vizitat într-un timp scurt, iar programul foarte aglomerat i-a obosit destul de mult pe turişti. „Vacanţa poate deveni obositoare, deşi clienţii se arată interesaţi de programele cu cât mai multe obiective de vizitat", atenţionează Elena Radu.
Au mai existat şi cazuri în care turiştii s-au arătat nemulţumiţi de schimbarea orarului de zbor pentru pachetele turistice, deşi, în multe cazuri, au fost informaţi de la început că aceste modificări pot surveni ulterior şi acestea intră în competenţa companiei aviatice.
Poze frumoase, realitate crudă
O altă plângere a venit din partea unui domn care a închiriat, prin intermediul internetului, un apartament în Franţa pentru trei nopţi, preţul fiind de 250 de euro. În ziua programată, la ora 23.00, clientul a ajuns la apartament, ocazie cu care a constatat că acesta nu corespundea cu prezentarea de pe site. Paturile erau murdare, vesela şi tacâmurile nu puteau fi folosite, iar mirosul greu respirabil nu a putut fi schimbat nici după multe ore de aerisire.
În aceste condiţii, clientul a luat a doua zi legătura cu proprietarul şi a cerut restituirea banilor pe celelalte două nopţi. Deşi iniţial proprietarul nu a vrut să dea banii înapoi, clientul şi-a primit suma aferenă celor două nopţi de cazare după ce au intervenit reprezentanţi ai centrelor europene ale consumatorilor.
"Am avut situaţii în care oamenii au dorit să facă reclamaţie pentru că nu puteam garanta că vor primi o cameră la etaj.''
Elena Radu Tourism Product Manager Eurolines
Companiile aeriene, bombardate de plângeri
Două dintre cele mai frecvente tipuri de reclamaţii în această perioadă a anului se referă la anularea zborurilor sau la pierderea bagajelor. Centrul European al Consumatorilor (ECC) din România ne-a prezentat câteva cazuri. Primul face referire la un cetăţean italian care a călătorit cu o companie aeriană românească. Întrucât zborul său a fost anulat, pasagerul a transmis către compania aeriană reclamată solicitarea de a i se rambursa contravaloarea biletului de avion neutilizat, precum şi solicitarea de a i se acorda compensaţie, însă demersul său nu a avut succes. După ce ECC a contactat compania, consumatorul a primit 250 de euro compensaţie, fiindu-i restituită, în termen de şapte zile, contravaloarea biletului de avion neutilizat.
Reclamaţie a făcut şi un român care a călătorit cu o companie aeriană germană. După efectuarea formalităţilor de îmbarcare şi după urcarea în autobuzul care urma să conducă pasagerii la scara avionului, unul dintre reprezentanţii companiei i-a solicitat pasagerului şi altor 10 persoane să coboare din autobuz şi să se întoarcă la poarta de îmbarcare. Aceştia au fost nevoiţi să ajungă la destinaţie cu altă cursă, cu o întârziere de peste opt ore. Pasagerul care a făcut reclamaţie a primit o despăgubire de 250 de euro.
De asemenea, un cetăţean maltez a făcut o plângere după ce a călătorit cu o companie aeriană românească. Cinci dintre bagajele înregistrate pe numele lui au fost livrate două zile mai târziu, unul fiind grav avariat. Pasagerul a solicitat restituirea contravalorii cheltuielilor efectuate pentru achiziţionarea obiectelor de strictă necesitate şi a primit banii.
Două românce au avut şi ele probleme cu o companie aeriană din Ungaria. La întoarcerea acasă, au fost anunţate că o parte a călătoriei (Budapesta - Cluj-Napoca) a fost anulată. Compania a refuzat acordarea compensaţiilor.
Acestea au folosit Procedura Europeană privind Cererile cu Valoare Redusă, care se aplică litigiilor cu valoare mai mică de 2.000 de euro, prin intermediul instanţei, cu ajutorul unor formulare. Nu este necesară prezenţa părţilor sau a unui avocat şi presupune termene şi costuri mai mici decât un proces obişnuit. Instanţa a hotărât ca româncele să primească 250 de euro fiecare de la compania aeriană.
250 de euro este compensaţia pe care a primit-o un pasager italian al cărui zbor a fost anulat. El a primit banii de la compania aeriană românească, după ce a intervenit Centrul European al Consumatorilor.