Românii economisesc doar 7% din venitul lunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii economisesc numai 7% din venitul lunar, nivelul minim în rândul celor 10 state incluse într-un studiu realizat de ING. O treime dintre respondenţi deţin o asigurare de viaţă şi numai 8% un produs pentru investiţii.

În Olanda, Belgia şi Mexic consumatorii alocă economiilor 10% din venitul lunar, în Spania - 11%, în Japonia - 14%, iar în India şi Coreea peste 20%. În timp ce românii economisesc cea mai mică parte din venitul lunar - 7%, faţă de o medie globală de 12%, informează Mediafax.

Studiul "ING Consumer Resourcefulness" furnizează informaţii despre comportamentul şi atitudinea consumatorilor din Olanda, Belgia, Spania, România, Polonia, Statele Unite ale Americii, Mexic, India, Coreea şi Japonia faţă de finanţele personale şi soluţiile utilizate în fiecare ţară analizată pentru administrarea acestora.

Principalele 3 motive care îi determină pe români să îşi planifice viitorul financiar sunt insuficienţa sistemului de pensii în a le asigura un nivel adecvat de venituri - 39%, îngrijorarea privind siguranţa financiară - 36% şi dorinţa de a-şi întreţine familia - 36%.

Doar o treime dintre români deţin o asigurare de viaţă, comparativ cu 54% la nivel global, 36% au un cont de economii (jumătate faţă de media globală) şi 25% au un plan de pensii (versus 38% media globală).

Românii se plasează pe ultimul loc în rândul ţărilor incluse în studiul ING în privinţa utilizării produselor de investiţii, cu un procent de 8% - de 4 ori mai redus decât media din ţările analizate.

Potrivit studiului ING, jumătate dintre români simt că nu deţin controlul propriilor finanţe, iar 41% apreciază că la pensie vor dispune de resurse financiare mai reduse decât părinţii lor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite