Românii din străinătate, sfătuiţi să se prezinte din timp la urne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români din afara ţării să se prezinte din timp pentru a-şi exercita dreptul de vot pentru alegerile prezidenţiale şi referendum.

În străinătate votarea va începe la ora locală 7.00 şi se desfăşoară până la 21.00, când secţiile de votare se vor închide, precizează MAE.

Instituţia mai atrage atenţia alegătorilor că trebuie să completeze două declaraţii pe proprie răspundere şi că vor fi trecuţi în două tabele electorale distincte - pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din 22 noiembrie

MAE informează că s-au realizat o serie de modificări referitoare la normele de organizare a referendumului naţional. Astfel, alegătorul care se prezintă la vot nu mai semnează pe un singur tabel electoral, ci va semna în două tabele: unul pentru alegerea preşedintelui - urmând a primi buletinul de vot pentru alegerea preşedintelui - şi unul pentru referendum - şi va primi cele două buletine pentru referendum.

De asemenea, alegătorii vor completa două declaraţii pe proprie răspundere că nu au votat nicăieri: una pentru referendum, una pentru alegerea preşedintelui, în funcţie de opţiunea de vot.

În cazul în care alegătorul optează pentru participarea la un singur eveniment electoral şi va semna, după caz, fie în tabelul destinat semnăturii pentru exprimarea dreptului de vot la alegerile pentru preşedintele României, fie în tabelul destinat semnăturii pentru exercitarea dreptului de vot la referendumul naţional, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare sau membrul desemnat de acesta va bara, în prezenţa alegătorului, cu o linie orizontală, acea rubrică de semnătură rămasă neutilizată din tabelul respectiv.

MAE va organiza 294 de secţii de votare în întreaga lume. În ţările în care vor fi foarte multe secţii de votare se va recurge şi la spaţii în afara misiunilor şi consulatelor.

Pe baza estimărilor misiunilor şi a prezenţei la vot la scrutinele anterioare au fost trimise 600.000 buletine de vot pentru secţiile de vot din străinătate pentru alegerile prezidenţiale şi câte 600.000 de buletine de vot pentru referendum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite