Românii revigorează învăţământul în limba germană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plecarea saşilor după Revoluţie a determinat un declin accentuat pentru învăţământul în limba germană. Au plecat nu doar copiii, ci şi dascălii care predau toate materiile din şcoală în

Plecarea saşilor după Revoluţie a determinat un declin accentuat pentru învăţământul în limba germană. Au plecat nu doar copiii, ci şi dascălii care predau toate materiile din şcoală în limba lui Goethe.
Din fericire, în ultimii trei ani, învăţământul braşovean în limba germană a început să se revigoreze. Investiţiile importante ale oamenilor de afaceri germani în zona Braşovului au determinat o creştere a interesului pentru şcoala germană, atât din partea profesorilor, cât şi a părinţilor. Potrivit inspectorului şcolar Georgeta ţoţea, anual se înfiinţează câte o clasă de studiu în limba germană şi două grupe de grădiniţă. La Braşov există peste 3.000 de copii cărora li se predă în germană, iar alţi 5.000 studiază această limbă câte 2-4 ore pe săptămână. Liceul "Johannes Hoterus" este emblematic pentru învăţământul în limba germană. Are 1.180 de elevi, de la clasa întâi la a XII-a. Printre ei şi vreo 12 copii ai oamenilor de afaceri care au venit la Braşov. Doar 10% sunt copii ai etnicilor germani sau care au un părinte de această etnie.
Preşedintele Forumului German din Braşov, Wolfgang Witstock, spune că, deşi există un interes crescut pentru învăţământul în limba germană, o problemă deosebită pentru elevii care absolvă ciclul primar sunt manualele, care nu mai sunt asigurate de stat: "Editurile nu se înghesuie să tipărească manuale în limba germană, tirajul fiind de 500 bucăţi, în contextul în care, la nivelul ţării, sunt 500-550 de absolvenţi ai liceelor cu predare în limba germană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite