Românii, europenii cei mai nemulţumiţi de modul în care Guvernul lor luptă cu sărăcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
© European Union
© European Union

Aproape 9 din 10 locuitori ai Uniunii sunt convinşi că săracia a crescut în ţara lor, pe parcursul ultimilor 3 ani, potrivit ultimului Eurobarometru pe ocupare şi politici sociale.

Această percepţie a cetăţenilor UE este puţin mai mare decât cea înregistrată în sondajul din toamna lui 2010.

Doar 6% din locuitorii Europei cred că sărăcia s-a restrâns.

Procentul celor care sunt de acord că sărăcia s-a extins în ţara lor se apropie de unanimitate în Grecia şi Spania (99%, respectiv 98%), state unde se discută programe de austeritate de o duritate fără precedent, pentru a se evita falimentul.

Austeritatea schimbă percepţiile

De altfel, grecii sunt una dintre naţiile ce înregistrează schimbări semnificative de percepţie în privinţa proporţiei la care a ajuns sărăcia în ţara lor: de la 55% din locuitori care credeau anul trecut că acest fenomen a crescut puternic, procentul acestora a depăşit anul ăsta cu mult majoritatea absolută (80%).

Ciprioţii au realizat un salt şi mai mare – s-a triplat numărul celor care afirmă că s-a extins mult sărăcia.

Letonia este singura ţară unde n-a urcat proporţia persoanelor care spun că sărăcia s-a extins mult.

Unul din patru europeni crede că autorităţile fac tot ce se poate pentru a combate sărăcia

Puţini dintre europeni sunt mulţumiţi de modul în care guvernele lor naţionale combat sărăcia, însă românii şi grecii îi depăşesc pe toţi: 9 din 10 persoane spun că autorităţile nu luptă eficient împotriva acestui fenomen.


 
În România şi Grecia, unul din doi locuitori sunt de părere că Puterea nu a făcut nici pe departe ceea ce trebuia pentru a bloca extinderea sărăciei.

Maltezii şi luxemburghezii sunt cei mai mulţumiţi de strategia guvernanţilor împotriva sărăciei (53%, respectiv 48% din populaţie).

Încrederea populaţiei în guvernele naţionale
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite