România are cea mai mare suprafaţă agricolă din UE, dar o producţie ce lasă de dorit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, respectiv 0,6 hectare (6.000 mp) pe cap de locuitor. Şi asta în condiţiile în care avem o densitate a populaţiei mai mică decât a altor ţări.

În topul suprafeţelor agricole ce revin fiecărui locuitor, România este urmată de Spania, cu 0,5 hectare, Franţa cu 0,43 hectare sau Polonia cu 0,4 hectare, precizează Mediafax.

Dacă un agricultor care ar cultiva 6.000 mp de teren ar putea recolta 1,7 tone de grâu sau 2,4 tone de porumb la fiecare recoltă. Acest lucru înseamnă că la fiecare recoltă am putea avea o producţie în valoare de 370 de euro în cazul grâului sau de 535 de euro, dacă s-ar cultiva porumb. Dacă pe aceeaşi suprafaţă s-ar produce cartofi, un agricultor ar încasa în jur de 6.000 de euro (12 tone la 2 lei kilogramul). Aşa arată datele MADR, ţinând cont de preţurile de pe pieţele internaţionale.

La noi însă, sute de mii de hectare rămân necultivate, majoritatea terenurilor sunt fragmentate, iar utilajele lipsesc de cele mai multe ori.

Află pe adevarul.it cât produce ţara noastră la acest capitol

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite