România ar putea relua adopţiile internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România ar putea relua adopţiile internaţionale
România ar putea relua adopţiile internaţionale

Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) i-a trimis premierului Emil Boc, luni, un memorandum prin care solicită redeschiderea adopţiilor internaţionale

Secretarul de stat Bogdan Panait, seful ORA, a declarat pentru "Adevărul" că adopţiile internaţionale ar urma să fie "ultima variantă" pentru copiii adoptabili care nu sunt doriţi de familiile autohtone: "Nu vor fi afectate familiile de români, aceste adopţii fiind aplicate doar în cazul copiilor pentru care nu se găseşte o familie în ţară".

În momentul de faţă în România există 758 de copii care pot fi adoptaţi şi circa 1.100 de familii cărora li s-a acordat dreptul să înfieze un copil, astfel încât, aparent, nu ar fi nevoie să se apeleze la "ultima soluţie" a adopţiilor internaţionale.

Bogdan Panait spune însă că familiile de români specifică în cererile lor că doresc micuţi sub şase ani, fără dizabilităţi, care să nu fie de etnie romă şi că nu vor fraţi. De aceea, multi dintre micuţii orfani sunt condamnaţi să rămână în sistemul de protectţe specială.

În ultimul timp, cei de la ORA au reuşit să convingă câteva cupluri să înfieze copii romi, însă numărul lor este în continuare foarte redus.

Bogdan Panait spune că, în afara acestor motive, la baza memorandului de revenire la adopţiile internaţionale stau şi recomandările făcute la 12 iunie 2009 de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului. Comitetul ONU a cerut României să reia adopţiile internaţionale pentru aceşti copii care nu-şi găsesc familii în ţară.

Adopţiile internaţionale au fost suspendate în 2001, din cauza abuzurilor descoperite în sistemul ce se transformase într-unul de vânzare peste hotare a orfanilor. Baroneasa Emma Nicholson, fost raportor pentru România la Parlamentul European, a fost cea care a reuşit să-i convingă pe guvernanţi să interzică adopţiile internaţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite