România, fabrică de diplome false?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Educaţiei desfăşoară acţiuni de control în mai multe universităţi pentru a stabili dacă au eliberat ilegal diplome unor studenţi străini. Facultăţile de stomatologie sunt verificate pentru a se stabili dacă au emis ilegal diplome unor italieni care figurau ca studenţi în România.

Un nou scandal loveşte învăţământul românesc. Autorităţile din Italia au descoperit că în Peninsulă lucrau ca medici stomatologi oameni care au obţinut ilegal diplome în România. Ministerul Educaţiei a declanşat controale la 13 facultăţi de medicină din ţară, după ce autorităţile din Roma au sesizat Guvernul României.

Suspiciunile sunt legate de faptul că italienii au obţinut diplomele de licenţă într- perioadă în care nu se aflau în România şi, mai mult, profesau deja ca medici stomatologi în Peninsulă. “Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), potrivit planului aprobat la începutul anului 2008, desfăşoară acţiuni de control în toate cele 13 instituţii de învăţământ superior cu profil medical care funcţionează la nivel naţional.

Controlul vizează trei direcţii: înmatricularea, mobilitatea şi transferul studenţilor străini în ţara noastră, în vederea aplicării normelor europene referitoare la statutul de cetăţean UE sau non-UE”, se arată într-un comunicat al MECT.

Studenţi străini care nu ştiu limba română

Vizate sunt în primul rând Universitatea “Titu Maiorescu” din Bucureşti şi universităţile din Constanţa, Oradea şi Arad. Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii “Titu Maiorescu”, Dan Slăvescu, spune că toate controalele efectuate la unitatea pe care o conduce nu au scos la iveală nereguli. “Nu există niciun astfel de caz. La noi, toţi studenţii au fost prezenţi. Am fost controlaţi de patru ori.

Studenţii străini au fost verificaţi şi dacă ştiu limba română, şi dacă îi cunosc pe profesorii lor de la cursuri”, a spus Slăvescu.

În ceea ce priveşte celelalte trei facultăţi, de la Arad, Constanţa şi Oradea, Ministerul Educaţiei anchetează în continuare modul în care s-au eliberat diplomele studenţilor, mai ales că toate facultăţile de stomatologie din România au doar cursuri la zi. Rectorul Universităţii din Oradea susţine că au fost găsiţi studenţi străini care nu ştiau să vorbească româneşte şi care nu au frecventat

Cursurile.

“Am găsit studenţi care nu luaseră testul de limba română. În plus, nu existau acte referitoare la parcursul lor şcolar”, a precizat Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea. Acesta spune că problemele din universitatea pe care o conduce se referă la diplome de licenţă eliberate în august 2007.

“Referitor la aceste diplome, au fost efectuate mai multe verificări de către organele abilitate şi de către minister. În prezent, situaţia acestor diplome se află în ancheta DNA”, a declarat Antal.

O poveste veche

Eliberarea de diplome false unor studenţi străini de către universităţi din ţara noastră nu e o noutate. Toată povestea a început în 2000-2004, perioadă în care mai mulţi cetăţeni italieni figurau ca fiind studenţi în România, dar, în acelaşi timp, ei profesau în Italia.

În urma unor anchete făcute de autorităţile italiene, s-a ajuns la concluzia că cetăţenii italieni au obţinut aceste diplome printr-un fals. Un alt scandal al diplomelor false s-a petrecut în 2006 la Universitatea de Medicină din Oradea. Anchetatorii au descoperit că facultatea a eliberat străinilor de-a lungul timpului peste 20 de diplome, în specializări care nici măcar nu există în România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite