În România s-au acordat peste 12.000 de titluri ştiinţifice de doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe categorii, cei mai numeroşi sunt doctorii în Medicină: 2.031 de tineri au primit titlul în cei patru ani de referinţă, conform ultimelor statistici ale Ministerului Educaţiei. În aceeaşi

Pe categorii, cei mai numeroşi sunt doctorii în Medicină: 2.031 de tineri au primit titlul în cei patru ani de referinţă, conform ultimelor statistici ale Ministerului Educaţiei. În aceeaşi perioadă, 807 tineri au primit titlul de doctor în Filologie, 525 au obţinut diploma de doctor în Inginerie industrială, 519, în Inginerie mecanică. În cei patru ani analizaţi, România s-a ales şi cu 446 de doctori în Agronomie, număr aproape egal cu cel al doctorilor în Drept - 460. Dacă medicina este domeniul cel mai bogat în titluri ştiinţifice de doctor, datele Ministerului Educaţiei indică şi cealaltă extremă: în patru ani de zile, nu s-a acordat nici un singur titlu de doctor în ştiinţe administrative, Coregrafie sau Biotehnologii. O singură persoană a reuşit să smulgă, în perioada 2001-2005, un titlu de doctor în Relaţii internaţionale şi studii europene, numai doi români se mândresc cu titulatura de doctor în ştiinţele comunicării, doar cinci sunt doctori în Urbanism şi doar şase, doctori în ştiinţe militare.

Doctori în Medicină, pe bandă rulantă
Dacă ne uităm la statisticile anului trecut, conform tradiţiei, absolvenţii de Medicină sunt "fruncea", cu 405 titluri obţinute, adică peste 15% din total. Pe locul doi sunt filologii, cu 208 titluri, iar pe trei, agronomiştii - 150 de titluri. Codaşe au fost, anul trecut, Ecologia - trei titluri, Ingineria aerospaţială - două titluri, Cinematografia şi media - un singur titlu de doctor.Dintre cele cincizeci şi două de instituţii organizatoare de doctorat (I.O.D.) din România, cea mai harnică este Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, aceasta organizând doctorat în nu mai puţin de douăzeci şi două de domenii, din totalul de cincizeci şi nouă. Instituţia clujeană este urmată îndeaproape de Universitatea "Al.I. Cuza" din Iaşi, la numai un domeniu diferenţă, iar pe trei este Universitatea din Bucureşti, care organizează doctorat în şaptesprezece domenii.

Niciun conducător de doctorat în ştiinţe administrative
3.708. Atâţia conducători de doctorat are astăzi România. Cei mai mulţi dintre ei, 483, sunt grupaţi în cele zece I.O.D.-uri care organizează doctorat în Medicină.
Pe de altă parte, ţara noastră nu are în acest moment niciun conducător de doctorat în ştiinţe administrative, Coregrafie sau Biotehnologii, doar un conducător de doctorat în Relaţii internaţionale şi studii europene şi doar doi în ştiinţele comunicării.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite