Prima intervenţie chirurgicală din România asistată robotic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima intervenţie chirurgicală din România asistată robotic
Prima intervenţie chirurgicală din România asistată robotic

O echipă de medici români şi belgieni va opera, la Iaşi, în premieră pentru România, o tânără de 26 ani, intervenţia fiind bazată pe chirurgie asistată robotic pentru implantarea unei proteze la şold.

Operaţia va fi efectuată miercuri, iar echipa de medici va beneficia de echipamente aduse din Belgia şi Austria. "Intervenţia reprezintă o premieră pentru România atât din punct de vedere al implantului protetic utilizat, cât şi al tehnicii de implantare bazată pe chirurgie asistată robotic. Prin acest eveniment racordăm Iaşiul la cele mai avansate tehnologii, încercând să recuperăm distanţa faţă de Vest", a declarat, astăzi, şeful Clinicii de Ortopedie Traumatologie de la Spitalul de Recuperare Iaşi, dr. Paul Botez, citat de NewsIn.

Potrivit acestuia, operaţia va fi transmisă în direct în amfiteatrul spitalului, la aceasta urmând a asista 70 de cursanţi din mai multe ţări, printre care Singapore, China, India, Mexic, Brazilia sau Statele Unite. "Va exista posibilitatea de interactivitate, cursanţii putând pune întrebări în timp real medicilor privind operaţia", a adăugat dr. Paul Botez.

Şeful Clinicii de Ortopedie a adăugat că tehnica chirurgiei asistată robotic constă în transmiterea informaţiilor de medici către un calculator care face un model matematic şi oferă soluţii pentru ca intervenţia medicală să fie de înaltă precizie.

Operaţia se desfăşoară în cadrul manifestării "AT-EQUAL - Tehnologii avansate pentru creşterea calităţii vieţii", eveniment ştiinţific organizat la Iaşi, în perioada 22 - 26 iulie, la iniţiativa dr. ing. Adrian Stoica, Senior Research Scientist la departamentul "Jet Propulsion Laboratory" din cadrul NASA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite