Reţete compensate pe numele morţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii sunt cei care au de suferit în războiul dintre Casa de Sănătate şi medici
Pacienţii sunt cei care au de suferit în războiul dintre Casa de Sănătate şi medici

Casa de Sănătate a dat lista judeţelor cu abuzuri ale medicilor: reţete pe numele decedaţilor sau repetate pe acelaşi CNP. Între timp, medicii de familie refuză să semneze noile contracte cu Casa de Sănătate, iar pacienţii nu primesc prescrieri şi trimiteri la specialişti.

Sistemul sanitar de la nivelul medicinei primare este blocat de câteva zile, iar conflictul dintre medicii de familie şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) tocmai s-a acutizat.

Medicii de familie sunt în a treia zi de refuz de semnare a contractelor cu CNAS, timp în care bolnavii nu au primit reţete şi nici trimiteri către specialişti. În unele cabinete, ei sunt primiţi la consultaţii gratuit, dar nu li se dau decât reţete pe bani.

Ca răspuns la acţiunea lor, ieri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, le-a cerut liderilor asociaţiilor lor profesionale "să înceteze cu bătaia de joc şi să nu-şi mai influenţeze colegii".

Reţete pentru morţi şi excursii pentru vii

În plus, Lucian Duţă a spus că refuzul medicilor de familie nu este legat de bugetele pe anul 2011, care sunt mai mari faţă de anul trecut, ci de faptul că, în noul sistem informatizat, nu se mai poate fura: "Sunt 2.000 de reţete date la pacienţi morţi de doi - trei ani. Medicii pleacă în excursii în Tanzania prin firmele de medicamente. Aşa se explică de ce aproximativ 70% din creşterea resurselor financiare ale CNAS s-au dus în realitate în consumul de medicamente scumpe, chiar dacă există variante mult mai ieftine, dar la fel de eficiente".

Duţă a adăugat că toate eforturile Casei "de a stăvili aceste mecanisme frauduloase nu au avut sorţi de izbândă" şi că acesta era "secretul bugetului orientativ" pe care a vrut să-l introducă la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

dr Doina Mihăilă

" Eu voi pierde 400 de lei la cabinet. În Tanzania n-a fost niciun medic de familie.''
dr Doina Mihăilă medic de familie

Potrivit unei situaţii provizorii care a reieşit dintr-un control al CNAS, cele mai multe reţete pe numele unor persoane decedate au fost date în Bucureşti (309 reţete), Sibiu (137), Dolj (100), Alba (91), Constanţa (81), Galaţi (75) şi Bihor (70). Acelaţi control a relevant că pe numele aceluiaşi bolnav au fost date mai multe reţete.

Situaţia pe judeţe este următoarea: Maramureş (28.161), Alba (1.442 de reţete), Olt (320). Cel mai mare prejudiciu confirmat apare în judeţul Constanţa - 56.650 de lei şi în Dolj - 43.380 de lei.

Reprezentanţii celor două organizaţii profesionale - Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) - consideră că afirmaţiile preşedintelui CNAS sunt răuvoitoare, calomnioase şi dezinformează cu privire la creşterea finanţării, în condiţiile în care aceasta a scăzut de la an la an.

„Dovada minciunii stă chiar pe pagina de web a CNAS. În raportul de activitate al CNAS pentru 2010 este descris foarte clar trendul descendent al finanţării în medicina primară şi al veniturilor cabinetelor noastre", se arată în comunicatul comun al SNMF şi FNPMF.

Pierdere de 400 de lei

Doina Mihăilă, preşedinta FNPMF, spune că, potrivit noilor norme, toţi medicii de familie pierd bani la bugetul pe cabinet: „Nu semnăm contractele atât timp cât din norme reiese că noi vom face pe banii noştri informatizarea pe cardurile de sănătate, iar bolnavii cronici nu au voie decât la o reţetă o dată la trei luni. Eu pierd 400 de lei la cabinetul meu pe noile norme şi nu mai am de unde să pierd. În Tanzania n-a fost niciun medic de familie."

Lucian Duţă

" Medicii pleacă în excursii în Tanzania prin firmele de medicamente.''
Lucian Duţă preşedintele CNAS

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite