Republica Moldova: Primul serviciu de taxi de la sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Mereni, raionul Anenii Noi, a apărut primul serviciu de taxi din zona rurală, spre bucuria localnicilor grăbiţi. Oamenii îşi comandă o maşină la poartă pentru a se deplasa dintr-un capăt în altul al satului, dar şi pentru a se duce la biserică, discotecă sau la rude.

Ideea de a deschide un serviciu de taxi i-a venit unui tânăr din Mereni când a văzut că tot mai mulţi prieteni îl rugau să-i ducă cu maşina prin sat sau la Chişinău. „Am investit 12.000 de euro şi am cumpărat două maşini, care prestează servicii 12 ore pe zi", spune Pavel Ursu, antreprenorul în vârstă de 30 de ani, absolvent al unei facultăţi de management şi drept.


În Mereni locuiesc 6.400 de oameni, iar de la un capăt la altul al satului sunt trei kilometri. Dacă iniţial localnicii apelau la taxi doar din curiozitate, după trei săptămâni de existenţă serviciul a devenit indispensabil.

image


Foto: Oamenii din Mereni cheamă taxiul la poarta casei

„Vin de la soacră acasă şi am luat taxiul. Aveam multe genţi de cărat", ne mărturiseşte Valentin Creţu, un bărbat revenit recent de la muncă din străinătate.


Taximetriştii nu au odihnă mai ales în weekend, când cei mai mulţi tineri cheamă maşina ca să-i aducă acasă de la chef. „Eu merg la discotecă de trei ori pe săptămână în satele vecine şi mă întorc numai cu taxiul", spune Valentina Scobioală, o adolescentă de 17 ani.


CU TAXIUL LA AMANTĂ


Ca orice serviciu de transport, Taxi Mereni are şi dispecerat. La telefon răspunde Olga Vornicescu, vânzătoare la magazinul din sat. „Unii bărbaţi folosesc taxiul şi pentru a se duce la amante. La început babele s-au bucurat, au crezut că o să poată aduce sacii de la moară cu taxiul. Pe urmă, au înţeles că asta nu-i pentru căratul sacilor", povesteşte Olga, care stă de veghe la telefon zi şi noapte.


Nu toată lumea însă este încântată de noul serviciu. „Este mai sănătos mersul pe jos. Avem salarii prea mici ca să ne putem permite plimbări cu taxiul", spune Eufrosinia Lisnic, menajeră la şcoala din sat.

15 LEI CĂLĂTORIA


Preţul unei călătorii prin sat este de 15 lei, iar pentru fiecare kilometru în afara localităţii clienţii trebuie să scoată din buzunar patru lei. Costul unei călătorii până la Chişinău este de 100 de lei, cu 50 de lei mai puţin decât dacă ai comanda o mașină din Capitală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite