Reorganizarea spitalelor va duce la dispariţia a 560 funcţii de conducere şi a peste 4.800 de paturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comasarea şi reprofilarea a 182 de spitale va aduce Ministerului Sănătăţii o economie de circa 20 milioane de lei, deoarece va însemna şi desfiinţarea a 560 de funcţii administrative de conducere.

Banii astfel economisiţi ar putea fi folosiţi pentru susţinerea unor programe mici cu ar fi cele privind infarctul miocardic, potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.

"În prezent, în sistemul sanitar sunt 223.600 de angajaţi , iar 25.900 fac parte din sectorul administrativ. CNAS alocă spitalelor 71 de miliarde lei. Cele 71 de spitale reprofilate consumă 200 de milioane de lei", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Din cele 560 de funcţii de conducere care vor dispărea, 330 provin din comasarea spitalelor, iar 230 de la unităţile reprofilate. Reorganizarea spitalelor va însemna şi dispariţia din circuitul medical a 4.808 paturi.

Noile structuri medicale trebuie să fie realizate până la 1 aprilie, când potrivit noului contract cadru, CNAS va plăti spitalele în funcţiile de structurile reorganizate.

"Comasând două spitale care funcţionează la distanţe mici, va fi evitat riscul ca un bolnav să mai fie mutat de la o unitate sanitară la alta. De asemenea, unităţile sanitare trebuie să aibă minimum două linii de gardă, una medicală şi una chirgicală. Erau 14 spitale fără linii de gardă, din cele 71 propuse spre rerpofilare, iar 49 aveau o singură linie de gardă", a adăugat Cseke Attila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite