Reguli stricte în mafia ologilor: fără fumat şi fără mobil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea şi Virginia Eftimoiu au fost arestaţi preventiv la 26 iulie 2010
Mircea şi Virginia Eftimoiu au fost arestaţi preventiv la 26 iulie 2010

Mircea Eftimoiu, şeful unei reţele de trafic de persoane, a fost trimis în judecată. El îşi racola victimele promiţându-le sume imense şi apoi le tortura. Peste 80 de persoane cu dizabilităţi fizice, în special ologi, au fost obligate să cerşească la Viena pentru clanul lui Mircea Eftimoiu, zis „Optzeci de mii“.

Fiecare cerşetor trebuia să strângă minimum 80 de euro pe zi, în caz contrar era bătut, înfometat sau ameninţat cu moartea. Procurorii DIICOT i-au trimis în judecată, în urmă cu două zile, pe Mircea Eftimoiu, pe soţia sa, Virginia, pe fiica lor Persida, pe fiul lor Marian, alături de alte şase persoane. Toţi au fost arestaţi sub acuzaţia de trafic de persoane, iniţiere şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Citiţi şi:

Românul Victor Hugo: hoţ, criminal şi pictor
Metoda „Ciungul": leafă din cerşit - 2.500 de lei lunar

Autorităţile, alertate de un vienez

Ancheta în acest dosar a fost demarată de autorităţile vieneze, după ce un cetăţean austriac, emoţionat de starea medicală a unui cerşetor, a anunţat poliţia. Pentru vienezul Wolf Dieter Wabnig, ziua de 15 mai 2008 era una obişnuită, împărţită între serviciu şi drumul spre casă. În jurul orei 15.00, în timp ce se plimba pe strada Thalia Strasse, colţ cu Brunnengasse, a obervat un olog, aparent leşinat.

„L-am văzut pe acest cerşetor fără picioare şi întins pe jos lângă scaunul său cu rotile.Era cu faţa la pământ şi mi-a făcut impresia că este inconştient. De aceea m-am adresat în limba română şi l-am întrebat dacă vrea apă. A răspuns imediat şi a spus că nu, dar m-a rugat să chem poliţia", a declarat Wabnig anchetatorilor.

21 de persoane într-un apartament

Românul, care s-a prezentat Ion Ganţă, a povestit că fusese în România, în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate şi fusese obligat de nişte rromi să cerşească. Gestul disperat al  lui Ganţă de a anunţa poliţia a fost declanşat de faptul că aflase că aceiaşi rromi, care îl obligau să cerşească, o cumpăraseră din România şi pe nepoata sa, Monica.

Tânăra fusese dusă la Viena, urmând a fi trimisă în Franţa sau în Germania pentru a se prostitua. Wabnig a sunat imediat la poliţie, iar cerşetorul şi nepoata au fost încredinţaţi unei asociaţii umanitare. Poliţia austriacă a percheziţionat apartamentul în care a stat Ganţă, şi care era închiriat de Mircea Eftimoiu.

Oamenii legii au observat că în apartamentul de 50 de metri pătraţi stăteau înghesuite 21 de persoane - copii, femei şi oameni cu dizabilităţi fizice, iar peste tot erau întinse saltele de dormit şi mai multe perne. Copiii erau folosiţi să vândă ziare în intersecţii şi să comită furturi din magazine, iar femeile se ocupau cu supravegherea acestora.

Taxa de dormit în acest apartament era de 120 de euro pe lună.„Locatarii" au declarat că au fost atraşi de familia Eftimoiu să vină în Austria, întrucât li s-a promis că vor face mulţi bani din cerşit. La Viena, situaţia s-a schimbat, actele de identitate le-au fost luate şi au fost forţaţi să facă bani pentru rromi.

Învăţaţi să cerşească de pe trotuare

Ancheta poliţiei austriece, făcută în colaborare cu procurorii DIICOT, a relevat că Mircea Eftimoiu avea mai multe apartamente închiriate în Viena, iar această situaţie nu era singulară. În fiecare aparatement, şef era un membru al famieliei.

Alte rude apropiate se ocupau de transportul cerşetorilor şi de recrutarea acestora în România. Cerşetorii învăţau câteva cuvinte în limba germană, gen „Bitte schonn!"(Vă rog frumos - n.r.) şi „Danke schonn!"(Mulţumesc frumos - n.r.), şi nu aveau voie să cerşească din scaunul cu rotile, ci direct de pe trotuar, pentru a inspira mai multă milă şi a câştiga mai mulţi bani. Alte lecţii pe care le primeau de la rromi: să nu fumeze sau să vorbească la telefonul mobil în timp ce cerşeau! Programul de lucru era de la 8.00- 19.00-20.00, iar într-o zi „bună" un cerşetor scotea 150-160 de euro.

„Aici, cerşetoru' se dă jos din maşina personală"

Promisiunile rromilor, pentru a-i ademeni pe cerşetori la Viena, plecau de la sume exorbitante de bani, până la vizite medicale, proteze sau cărucioare cu rotile. „Aici ştii cum se dă ţiganii jos la cerşit? Cu acordeonul în braţe şi din maşină proprietate personală, din Ford-uri, din...", se lăuda la telefon Mircea Eftimoiu. Rromul era într-o continuă căutare de cerşetori.

„N-are laba la picior şi e chioară de ochi", i-a spus Florin Eftimoiu tatălui său, Mircea, conform unei interceptări telefonice ataşată la dosar. Preţul femeii era de 1.000 de lei. Victima era piteşteanca Rozica Peptea (50 de ani), zisă Neluţa. „Spune-i că-i dau, ia-o!", a venit răspunsul părintelui.

Exploataţi în Grecia

Procurorii DIICOT au trimis în judecată, ieri, alte şapte persoane, acuzate de exploatare prin muncă. Învinuiţii ar fi recrutat peste 20 de persoane din Băileşti (Dolj) şi din Bucureşti pe care le-au trimis la muncă în Grecia, unde le-au exploatat timp de mai multe luni. Odată ajunse în Grecia, victimelor li se reţineau actele de identitate şi erau remunerate cu sume derizorii.

„N-ai găsit şi tu nicio cocoşată?"

8 ianuarie 2010 Virginia Eftimoiu se plânge fiului, Florin Eftimoiu, că nu a găsit niciun olog.

Florin Eftimoiu: N-ai găsit niciun olog? Băi, uite, a sunat Marian Şchiopu' pentru unu' de-acolo 'şa de la el, e unul cu piciorul tăiat.
Virginia Eftimoiu: Şi?
F.E.: Vrea să meargă în Austria, sunt vreo doi inşi care vor să meargă. Am vorbit cu el azi, că face sunt amărât, am trei copii, face, merg în Austria, face, să nu-ţi baţi joc de mine, să faci jumate-jumate cu mine...
V.E..: Şi?
F.E.: A zis că merge dacă te duci să-l iei.

10 ianuarie 2010 Mircea Eftimoiu are o discuţie telefonică cu fiul său Florin despre ce persoane a recrutat în România.

Mircea Eftimoiu: Auzi? A zis ăsta că mai ştie una cocoşată.
Florin Eftimoiu: Să se ducă mă-ta, eu nu mai vin acasă acuma, Florine, vin pe 1-2 februarie, încolo...
F.E.: Păi, dacă e, vii acasă, că mi-a zis ăsta că mai are una cocoşată şi i-am zis, bă, până vin cu Mircea acasă, să ai grijă de ea.
M.E.: Găseşti tu o maşină ca să vii încoace, ca să iei... să pleci cu Loganul de aici.
F.E.: Păi cred că vin cu Gina acum, zilele astea, mâine, poimâine, că Gina şi aşa, dacă mergem mâine şi îl luăm pe ălalaltul unde am fost ieri, mâine-seară plecăm la Viena.

12 ianuarie 2010
Florin Eftimoiu îi solicita unui prieten,  Stelian Pîrvu, să caute cerşetori pentru Viena, banii urmând să fie împărţiţi „jumătate-jumătate" .

Stelian Pîrvu: Am vreo patru cerşetori şi trei fetiţe.
Florin Eftimoiu: Ai patru cerşetori şi trei fetiţe?
S.P.: Da. Şi mă duc mâine, mai fac rost de trei fetiţe.
F.E.: Păi du-te şi mă suni dacă e să, ca să...
S.P.: Ai?
F.E.: Du-te şi caută sigur cerşetori şi fetiţe şi vin zilele astea la tine.
S.P.: Da, mă.

26 ianuarie 2010 Una dintre femeile care se ocupa cu găsirea cerşetorilor în România, Viorica Călin i-a transmis Virginiei Eftimoiu că a găsit mai multe persoane.

Viorica Călin
: Bine, fă...Fă, am fost cu Florin, vin de la ăştia de-aici, am găsit o cocoşată, dar nu dau de ea, că fata lu' moşu' vreau s-o iau.
Virginia Eftimoiu: Ia-o!
V.C.: Păi o iau, dar n-am de ea, trebuie să mai viu, am dat de un bloc de familişti, bloc amărât, toţi, cred că cinci-şase inşi ar merge în Austria.
V.E.: Să-ţi iei şi tu, fă, să-ţi iei, că e gazdele goale!
V.C.: Iau şi eu pe cocoşata aia, oi lua... M-ai fac un ban cu ea.
V.E.: Iei doi inşi şi tu pentru tine. ;

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite