„Regele asfaltului“ se îmbogăţeşte din penalităţi plătite de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Căşuneanu are de luat 130.000 de euro de la Administraţia Străzilor, întrucât unitatea publică nu i-a plătit la timp lucrări executate. Nemulţumit că n-a primit la timp banii, Căşuneanu a dat în judecată Administraţia Străzilor şi a cerut penalităţi de întârziere, pe zi, de 0,15% din valoarea contractului.

Patronul firmei Pa&Co International, Costel Căşuneanu, supranumit „Regele Asfaltului" joacă dur în afacerile cu Administraţia Străzilor Bucureşti. De partea cealaltă, Adminsitraţia Străzilor susţine că lucrările nu au fost executate la timp, iar când au fost finalizate erau de mântuială. Tribunalul Bucureşti a admis o cerere făcută de avocaţii Pa&Co International şi a decis ca Administraţia Străzilor să plătească penalităţi de întârziere de 560.271 de lei (aproximativ 130.000 de euro).

Aceşti bani erau în contul unui contract de lucrări din octombrie 2007, prin care Pa&Co s-a angajat să execute şi să întreţină lucrări de reabilitare a infrastructurii pe străzile Mircea Eliade şi Schitu Măgureanu din Bucureşti. Valoarea contractului a fost de 11.140.374 de lei plus TVA (2,5 milioane de euro). Avocaţii „Regelui Asfaltului" au depus la dosarul din instanţă  patru facturi, emise în perioada 2008-2009, şi plătite cu întârziere, dar şi mai multe procese-verbale prin care au fost recepţionate aceste lucrări. 

Administraţia Străzilor, apărare de formă

Administraţia Străzilor a solictat respingerea cererii făcute de Pa&Co, ca neîntemeiată. „Întârzierea plăţii a fost determinată de culpa exclusivă a reclamantei, care nu a  executat la timp şi într-o calitate corespunzătoare lucrările comandate. Aceste deficienţe au fost semnalate în repetate rânduri", au arătat oficialii de la Administraţia Străzilor. Tribunalul Bucureşti a arătat că aspectele prezentate de Administraţia Străzilor „sunt generice, nearătându-se în concret ce lucrări nu au fost executate corepunzător sau deloc, ce termene au fost depăşite, care au fost solicitările de remediere, termenele stabilite". Administraţia Străzilor a contestat decizia Tribunalului cu recurs.

A executat şi conturile drumarilor

Acest proces nu este primul în care omul de afaceri se impune împotriva instituţiilor statului de la care a luat contracte de lucrări publice. În anul 2008, el a blocat conturile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) pentru suma de 35.000 de euro, reprezentând onorariul avocatului său. CNADR a ajuns să fie datoare la Pa&Co International, paradoxal, după ce firma „Regelui Asfaltului" nu şi-a plătit mai multe penalităţi de întârziere a unor lucrări. În decembrie 2007, CNADNR a deschis un proces prin care cerea Pa&Co International suma de 2,1 milioane de lei, reprezentând penalităţi pentru neexecutarea la termen a unor lucrări. Judecătorii au constatat că CNADNR a deschis prea târziu procesul, iar durata plăţii datoriilor pentru penalităţi s-a prescris, şi a fost obligată la plata cheltuielilor de judecată - inclusiv onorariul avocatului lui Costel Căşuneanu.

Vrea şpaga de la Voicu

Costel Căşuneanu l-a acţionat îm judecată şi pe senatorul Cătălin Voicu, căruia îi cere 200.000 de euro. Căşuneanu spune că i-a dat împrumut senatorului aceşti bani, însă procurorii anticorupţie susţin că suma era mită pentru ca Voicu să pună o vorbă bună în instanţă, unde „Regele asfaltului" avea mai multe litigii.

Află pe forbes.ro la ce sumă a fost evaluat Costel Căşuneanu în Top 500 Forbes

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite