Regal culinar pentru clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regal culinar pentru clujeni
Regal culinar pentru clujeni

Unii dintre cei mai pricepuţi maeştri bucătari din lume se întrec în bucate, în acest weekend. Cei care au fost prezenţi, ieri, la Campionatul de Gătit în Aer Liber au mâncat peste 6.000 de ouă, câţiva purcei la proţap, berbecuţi şi carne de crocodil.

Cea de-a treia ediţie a celei mai importante competiţii culinare din România, Campionatul de Gătit în Aer Liber, a adunat peste 200 de concurenţi, care sunt grupaţi în 70 de echipe.

Competiţia are loc în acest weekend pe platoul din faţa complexului Polus din Cluj-Napoca, iar juriul este condus de Robert Rainford, gazda emisiunii „Licence to Grill“.

Un specific al ediţiei din acest an a fost bucătăria arhaică, de la reţeta de sute de ani a preparării magiunului, până la metodele haiduceşti de preparare a berbecuţilor, puşi la copt într-o groapă săpată în pământ şi garnisită cu lut. 

Cele câteva mii de persoane care au vizitat, începând de vineri, standurile cu mâncare au avut ocazia să deguste delicioasele produse preparate de concurenţi sau de către invitaţii speciali. Numai ieri au fost gătite 6.000 de ouă, iar la fiecare stand unde se împărţea mâncare se forma imediat coadă.

Carnea de vânat, alternativa sănătoasă

Ştefan Bercea, considerat cel mai mare Maestru Bucătar din România, este de părere că românii ar trebui să mănânce mai mult vânat şi peşte.

„Nu este atât de scump pe cât s-ar crede să cumperi carne de vânat. Eu văd prin aceasta alternativa la mâncarea greoaie specific românească, cu sosuri cu untură, ceapă şi făină“, a spus Ştefan Bercea. Acesta a gătit în prima seară carne de crocodil, iar ieri, un berbec printr-o metodă specific haiducească, copt într-o groapă de lut.

image

Un bucătar israelian combină carnea cu diferite fructe



Maeştrii bucătari spun că astfel de evenimente sunt binevenite, deoarece au menirea de a educa gastronomic românii, care de multe ori aleg să mănânce nesănătos.

„Când am venit eu în România, chiar îi admiram pe români, pentru că mâncau sănătos. Acum românii nu mai ştiu să mănânce. Românul a ajuns să fie un pic leneş, mănâncă foarte mult în oraş“, a afirmat Antonio Pasarelli, unul dintre membrii juriului. El a învăţat meseria de bucătar în restaurantele din Italia, dar şi-a desăvârşit-o în Timişoara. 

Azi are loc „Duelul maeştrilor“

image

Magiunul este fiert timp de zece ore, fără zahăr sau conservanţi 


Un regal culinar, iniţiat de spectacolul „Duelul maeştrilor“,  îi aşteaptă, astăzi, pe vizitatori. Prima „dispută“ va avea loc între invitaţii speciali, printre care se află şi elveţianul Jakob Hausmann, care va găti câteva zeci de kilograme de Varză a la Cluj.

Va urma duelul dintre Jerome Duport, jurnalist francez, şi maestrul culinar român Adrian Pop Vasile. Cei doi vor primi un coş de ingrediente din care vor inventa diverse reţete.

image

Porcul la proţap a fost acoperit cu folie protectoare, să nu se ardă  

image

Când am venit eu în România, chiar îi admiram pe români, pentru că mâncau sănătos. Acum românii nu mai ştiu să mănânce. Românul a ajuns să fie un pic leneş, mănâncă foarte mult în oraş.

image


Antonio Pasarelli
bucătar italian

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite