Reduceri pentru olimpici şi pentru elevii săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La liceele particulare vin oameni care au deja un loc de muncă, sunt familişti care, la vârste de peste 20 de ani, nu au apucat să-şi facă liceul, dar sunt obligaţi de sistem, spune Laurenţia

La liceele particulare vin oameni care au deja un loc de muncă, sunt familişti care, la vârste de peste 20 de ani, nu au apucat să-şi facă liceul, dar sunt obligaţi de sistem, spune Laurenţia Grosu, directoarea Liceului "Eugen Nicoară" din Reghin. Liceul particular este "o şcoală pentru oameni săraci", a caracterizat domnia sa acest tip de şcoli. Copiii care nu au posibilităţi financiare sau copiii care au performanţe bune la învăţătură beneficiază din partea unora dintre liceele particulare şi de reduceri substanţiale la taxa de studiu sau chiar de scutirea plăţii acesteia. Facilităţile nu sunt aceleaşi pentru toţi şi nu sunt aceleaşi la toate liceele. Bonificaţiile îmbracă forme diferite, ele fiind un factor foarte important în lupta pe care o duc liceele particulare pentru atragerea elevilor.

Olimpicii au cele mai mari privilegii
Olimpicii sunt o categorie pe care directorii liceelor particulare o aşteaptă cu privilegiile cele mai mari. Motivul nu este chiar aşa de greu de ghicit. Ei aduc prestigiu unităţii de învăţământ la care studiază şi fac o publicitate pozitivă acestora. La unele licee, elevii care obţin rezultate bune la olimpiadele naţionale sau internaţionale studiază gratuit, iar la altele plătesc doar jumătate. Cei mai mulţi dintre directorii care au stat de vorbă cu noi au spus că sunt dispuşi să îi scutească integral pe olimpici de plata taxei de studii. Managerii de licee nu se sperie că trebuie să umble în bugetul unităţii să-i premieze pe elevii deştepţi, pentru că, afirmă ei, olimpicii sunt cam rari la liceele lor.

Facilităţi pentru cei cu medii mari
Liceenii care trag tare într-un an de studii şi obţin o medie mare pot să fie chiar scutiţi de plata studiilor pentru un an. În Bucureşti, la Grupul şcolar de Arte şi Meserii "Spiru Haret" al Cooperaţiei Meşteşugăreşti, liceanul care obţine cea mai mare medie într-un an este scutit de plata întregii taxe pe anul următor. A doua medie este premiată cu o scutire de 50 la sută, iar a treia, cu o scutire de 25 la sută. Primele cinci medii sunt răsplătite cu un stagiu de pregătire în Germania. Liceul "Hyperion" din Bucureşti le oferă o reducere de 50 la sută celor care au obţinut o medie peste 9,50 în anul precedent, după cum a declarat directoarea Elena Pascu. Liceenii care au avut aceleaşi performanţe, dar studiază la Colegiul Preuniversitar "Dr. I.C. Cantacuzino", sunt scutiţi doar de 25 la sută din taxă. La alte licee, beneficiile nu sunt chiar aşa de consistente, iar la unele nu sunt deloc. Liceul Teoretic "Eugen Nicoară" din Reghin îşi premiază elevii care au învăţat bine cu maximum 50 de lei, la sfârşitul anului.

Taxe mai mici pentru femeile cu doi copii şi pentru divorţate
La multe dintre liceele particulare învaţă şi elevi care provin din casele de copii. Pentru aceştia studiile nu costă nimic şi o parte din licee se luptă chiar să le asigure locuri de muncă la sfârşitul studiilor. De exemplu, Grupul şcolar de Arte şi Meserii "Spiru Haret" îi trimite gratuit pe copiii instituţionalizaţi să facă stagii de pregătire profesională în Germania şi le asigură angajarea, pe lângă faptul că nu le ia bani pe studii. O altă categorie privilegiată o reprezintă copiii săraci, care vin cu documente care să ateste acest statut. Reducerile pentru ei sunt, de regulă, de 50 la sută, dar există şi situaţii mai complicate pentru care se face scutirea integrală. Femeile cu doi copii care studiază la Liceul Teoretic "Eugen Nicoară" din Reghin au reduceri de până la 50 la sută din taxa de şcolarizare. Tot de aceleaşi reduceri au parte şi femeile divorţate care îşi cresc singure copilul. Soţii care îşi fac împreună liceul aici dau cu până la 30 la sută mai puţin. Directoarea de la "Eugen Nicoară" spune că la fel plătesc şi o mamă cu fiul ei, pe care îi are deja înscrişi ca elevi. De reduceri mai beneficiază persoanele cu handicap şi copiii de la sate. Alte licee fac discounturi pentru elevii ai căror părinţi sunt bolnavi, au un handicap sau sunt decedaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite