EXCLUSIV Rebeliunea legionară, văzută din cabinetul lui Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Am 79 de ani. Pot muri în orice zi" - scria, la 13 aprilie 1973, colonelul în rezerva Gallin Radu-Stefan. Acesta era unul dintre motivele care îl determinasera sa astearna pe hârtie, cu grija pentru amanunt, propriile marturisiri asupra evenimentelor pe care le traise, zi de zi, în ianuarie 1941, în timpul rebeliunii legionare, alaturi de generalul Ion Antonescu, conducatorul statului.

Si colonelul Radu-Stefan Gallin continua astfel însemnarile sale: "...Caci am datoria sfânta fata de tara si istorie sa comunic poporului meu si istoriei aceste adevaruri, pe care le însir aici, fiind singurul martor din lume care le detine pentru ca nici o alta persoana nu a avut posibilitatea sa ia act de ele în afara de mine. Daca as muri, s-ar îngropa cu mine si as ramâne în mormânt cu constiinta încarcata, ca mi-am tradat eu însumi onoarea patriei mele. Nu pot muri înainte de a împartasi istoriei, lumii, poporului român si celui german adevarul pe care îl contin aceste file, adevar care pâna azi nu a fost cunoscut" La peste trei decenii de când au fost scrise, scoatem acum la lumina zilei aceste însemnari, convinsi fiind ca ele vor servi - asa cum dorea autorul lor - "istoriei, lumii, poporului român si celui german".

Cine este colonelul Gallin?

O spune chiar el: "Sunt interpretul oficial pentru limba germana al lui I. Antonescu la absolut toate convorbirile lui, duse cu partenerii sai germani, în decursul acelor zile de restriste pentru poporul român. Mai am o alta calitate unica: am fost si sunt si azi unicul martor ocular si auditiv, fara alta asistenta, care a luat parte nu numai ca interpret, ci si ca parte activa, la toate aceste discutii cu toti acesti <prieteni> (colonelul Gallin se refera la oficialitatile germane - n.n.), care sarisera în bloc, ca un singur om, oferindu-i (generalului Ion Antonescu - n.n.) <bunele oficii>".

Citeşte continuarea articolului pe site-ul revistei Historia.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite