Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care si le pun agricultorii romani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1. Vor disparea micile gospodarii dupa intrarea in Uniunea Europeana? Nu. Politica Agricola Comuna (PAC) se adreseaza in egala masura fermelor mari si celor mici. De aceea nu se poate afirma ca

1. Vor disparea micile gospodarii dupa intrarea in Uniunea Europeana?
Nu. Politica Agricola Comuna (PAC) se adreseaza in egala masura fermelor mari si celor mici. De aceea nu se poate afirma ca aderarea va determina disparitia fermelor mici sau a gospodariilor agricole. Dimpotriva, fermele mici beneficiaza in egala masura de sprijinul financiar comunitar oferit in cadrul PAC. Mai concret, platile directe (asa cum se numesc subventiile acordate de Uniunea Europeana fermierilor) se pot acorda incepand cu suprafata de 0,3 hectare pe ferma. De asemenea, fermele de semisubzistenta (cele care produc si pentru piata, dar mai ales pentru consumul propriu) din statele care au aderat in 2004, dar si din Romania pot beneficia de un sprijn financiar suplimentar de 1.500 euro/ferma/an pentru maximum 5 ani, cu conditia ca fermierul sa propuna un plan de transformare a fermei sale in ferma comerciala (ferme care produc pentru piata si obtin profit din comercializarea produselor). Numarul gospodariilor taranesti de subzistenta (cele care produc doar pentru consumul propriu) poate sa scada ca urmare a dezvoltarii economice a Romaniei si a cresterii veniturilor la sat, a scaderii populatiei rurale sau a dezvoltarii de activitati economice alternative in zona rurala.
2. Care va fi mecanismul de distribuire a subventiilor pentru agricultura?
Subventiile pentru agricultura se vor acorda sub forma interventiilor pe piata (adica achizitionarea de catre stat a unor cantitati din anumite produse considerate importante pentru Romania, in cazul in care pretul acestor produse scade sub o anumita limita prestabilita), a restitutiilor la export (acordate in cazul anumitor produse considerate sensibile, care se exporta si pentru care se va suporta diferenta intre pretul la care se exporta si pretul UE, acesta din urma fiind, de regula, mai mare decat pretul de export). Platile directe reprezinta o alta forma de subventionare a agricultorilor, acestea acordandu-se pentru produsele sau sectoarele la care s-au stabilit cote (zahar, lapte), suprafete de referinta (cereale) sau plafoane nationale (bovine masculi, vaci la alaptat, ovine).
3. Vor exista subventii pentru agricultura si dezvoltare rurala dupa aderarea la Uniunea Europeana?
Dupa aderare, produsele agricole romanesti vor beneficia de aceeasi subventie ca si cele din statele membre, cu exceptia cazurilor pentru care s-au negociat perioade de tranzitie. In acest caz, nivelul subventiei va ajunge la nivelul subventiilor din UE in cativa ani.
4. Agricultorii individuali mai au voie sa creasca si sa sacrifice porcii dupa aderare?
Animalele pot fi crescute in gospodaria proprie, recomandandu-se sa se efectueze controale veterinare atat la achizitionare, cat si periodic pentru verificarea starii de sanatate a animalelor si a conditiilor in care sunt crescute acestea. In ceea ce priveste sacrificarea animalelor, aceasta se poate face in gospodaria proprie atata timp cat carnea rezultata nu se comercializeaza, ea ramanand numai pentru consum propriu. Trebuie precizat ca pentru asigurarea sanatatii producatorului si a familiei sale se recomanda solicitarea asistentei veterinare care sa verifice faptul ca animalul sacrificat este sanatos. Daca proprietarul urmareste valorificarea carnii, sacrificarea trebuie sa se realizeze in locuri autorizate sub asistenta veterinara.
5. Vor fi romanii considerati cetateni de categoria a doua in Uniune?
Nu. Statutul de cetatean al Uniunii Europene este acelasi pentru toti locuitorii statelor membre. Toate statele sunt egale din punct de vedere politic, indiferent daca sunt mai mari sau mai mici, daca sunt mai mult sau mai putin dezvoltate din punct de vedere economic. Acest lucru inseamna egalitatea in drepturi a cetatenilor, acestia fiind reprezentati in toate institutiile europene. La fel ca si celelalte state din Uniune, Romania va fi reprezentata in Comisia Europeana, in Consiliul European si in Parlamentul European.
6. Cand va fi introdus euro in Romania?
Euro nu va fi adoptat in momentul intrarii in Uniunea Europeana. Conditiile pentru ca o tara sa poata adopta moneda euro au fost stabilite in anul 1993 si sunt cunoscute sub denumirea de criteriile de convergenta de la Maastricht. Ele se refera la controlul inflatiei, limitarea deficitului bugetar de stat si stabilitatea cursurilor de schimb. Adoptarea monedei unice in Romania va avea loc la cativa ani dupa aderare, probabil nu mai devreme de 2010.
Sursa: "Satul romanesc, sat european",
Ziar editat de Delegatia Comisiei Europene in Romania

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite