REVOLUŢIONAR Putem construi corpul uman cu ajutorul tehnologiei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corpul uman, un puzzle electronic
Corpul uman, un puzzle electronic

Specialiştii încearcă din răsputeri să depăşească limitele şi să reconstruiască din ce în ce mai multe părţi ale corpului cu ajutorul tehnologiei. Fuziunea maşinărie-om este cu atât mai credibilă cu cât aparatele înlocuiesc până şi organe precum inima.

Braţe, picoare, piele, ochi, inimă şi alte părţi ale corpului se găsesc şi în „variantă electronică". Adică, specialiştii au reuşit să creeze aparate care să le înlocuiască.

Dar de la a înlocui anumite părţi ale corpului până la a-l recontrui mai este cale lungă? Se întreabă specialiştii care caută soluţii inovatoare pentru a rezolva orice problem medical.

Dacă folosirea aparatelor auditive, a memebrelor şi picioarelor bionice nu mai este ceva neobişnuit, acum specialiştii reconstruiesc cât mai multe organe, înlocuindu-le pe cele naturale şi bolnave cu altele electronice.

BBC a făcut o analiză a aparatelor pe care specialiştii le-au realizat pentru a-i „vindeca" pe bolnavi şi pentru a le prelungi existenţa, având o viaţă cât mai normală.

Creierul

Creierul este cel mai complex organ al organismului. Când lucrurile merg prost, de la demenţă la depresie sau atac cerebral, consecinţele pot fi debilitante.

Experţii au creat un generator care creează explozii regulate de electricitate. Prin stimularea anumitor părţi din creier, pacienţii pot scăpa de boli grave, precum Parkinson.

Alţi cercetători se concentrează să repare anumite părţi afectate ale creierului cu ajutorul microcipurilor.

Inima

Listele de aşteptare ale pacienţilor care au nevoie de o inimă sunt interminabile, iar unii pacienţi nu mai apucă ziua în care medicul le pune o inimă nouă.

Există o soluţie temporară şi pentru aceştia.

Inimile din plastic „cumpără" bolnavilor timp. Trei ani este perioada cu care s-a lungit viaţa unui pacient care şi-a înlocuit inima cu una din plastic.

Pielea

Una dintre cele mai mari provocări pentru specialişti este reconstruirea pielii, astfel încât pacientul să simtă presiunea, temperatura şi durerea.

Cu toate că experţii se confruntă cu o situaţie critică, profesorul Ali Javey de la Univeristatea din California vrea să dezvolte o „piele electronică" dintr-un material care să aibă aceleaşi proprietăţi ca pielea.

Braţele

În ceea ce priveşte braţele bionice, apar modele din ce în ce mai performante. Specialiştii americani au realizat o mână artificială, care are o dexteritate aproape la fel de naturală ca mâna normală, iar degetele de mişcă independent unul de altul.

Pancreasul

Eşecul controlului zahărului din sânge poate avea consecinţe mortale. Cei mai mulţi oameni aflaţi în aceste situaţii primejdioase sunt bolnavii de diabet de tip 1.

Testele făcute de experţii de la Universitatea Cambridge au relevat faptul că un pancreas artificial ar ajuta la controlul nivelului de zahăr din organism.

Urechile

Urechea bionică sau implantul cohlear reprezintă una dintre cele mai frecvent folosite părţi artificiale ale corpului uman.

Aceste aparate ajută oamenii din întreaga lume să audă din nou.

Ochii

În curând, în Marea Britanie va avea loc primul transplant ocular.

Testele făcute de cercetătorii germani au demonstrat că mai mulţi pacienţi orbi şi-au recăpătat vederea datorită acestor intervenţii chirurgicale.

Aceştia pot acum citi şi distinge forme de bază.

Picioarele

Tehnologia de înaltă performanţă îşi face simţită prezenţa şi în ceea ce priveşte protezele pentru picioare.

Multe dintre acestea îi ajută pe oameni să se mişte aproape la fel de bine ca oamenii care nu au această dizabilitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite